„Спаси живот” ще подкрепя деца с увреждания и деца в риск
„Спаси живот” ще подкрепя деца с увреждания и деца в риск / снимка: БГНЕС, архив

Новото сдружение „Спаси живот” ще подкрепя и набира средства за деца с увреждания и деца в риск. Създаването му беше обявено днес от неговия председател адвокат Силва Цонева. Седалището на сдружението ще бъде в Бургас, а една от услугите, които ще предоставя, са юридически консултации на родители в затруднение.

Силва Цонева е майка на 5-годишно момиченце, което е било насилвано от баща си. По случая е заведено дело, като разследването продължава повече от година. През изминалите месеци са направени експертизи на майката и бащата, а детето е било разпитано, но не му е направена нужната експертиза. През този месец изтича срока на ограничителната заповед, с която детето е защитено от контакт с бащата. Цонева изрази притеснението си, че след това нейният бивш съпруг отново ще може да вижда детето.

По време на представянето на новото сдружение Мария Мишченко, майка на дете с увреждане от Бургас, посочи, че морският град няма център за рехабилитация на деца с физически увреждания над 6-годишна възраст. Тя призова кмета Димитър Николов да осигури сграда за такъв център и обясни, че финансирането за него може да дойде по линия на европейските програми. Родителите се оплакаха и от недостъпната за децата с увреждания среда в училищата. Мишченко призова бъдещия социален министър да увеличи размера на помощите за деца с увреждания.