Ски сезонът на Боровец започва на 8 декември
Ски сезонът на Боровец започва на 8 декември / netinfo

На студентския празник на 8 декември ще заработят съоръженията на Боровец. За уикенда ще работят кабинковият лифт и влековете в ски зона “Маркуджици”. За любителите на зимните спортове ще са отворени и пистите от ски зона “Ястребец” в горната част, които ще се обслужват от кабинковия лифт.

От “Бороспорт” обявиха и цените на лифт картите за сезона: 33 лева ще е дневната лифт карта за всички съоръжения през уикенда, и 55 лева през седмицата. В седмичните дни дневна лифт карта за четириседалковия лифт “Ястребец Експрес”, който обслужва пистите от ски зона Ястребец, ще струва 22 лева.

Главните подобрения за новия ски сезон са концентрирани върху пистите от ски зона Ястребец. Всички писти са почистени и разширени според изискванията на стандартите. Връзката на дългата писта “Ястребец” 1 с долната станция на кабинковия лифт e добре оформена и разширена.

“Бороспорт” започна изграждането на нови системи за изкуствен сняг. През пролетта и лятото тази година беше изградено водоснабдяването и електрозахранването на системата за изкуствено заснежаване на пистите от зона Ястребец. Завършен е първият етап по изграждане на нов водоем с обем около 200 000 куб. метра. И това лято от “Бороспорт” продължиха да подменят маркировките, както и да работят по ски-пистите.

Ски училището на “Бороспорт” тази година е преместено в нова сграда, разположена на централно място между пистите пред хотел Рила. Това ще улесни достъпа на туристите и работата на ски инструкторите.

През юни “Бороспорт” АД получи сертификат за инвеститор първи клас за мащабния проект, свързан с развитието на ски зоните в курорта Боровец. За осъществяване на проекта е предвидена инвестиция над 70 млн. лева. Новите инфраструктурни обекти ще бъдат изградени на подходящи за това места в рамките на курорта, върху обща площ от 500 000 кв.м.

Реализирането на инвестиционния проект ще доведе до създаване на 208 нови работни места, като се предвижда стартирането на редица програми за квалификация и преквалификация на наетия персонал.

Въз основа на подробния мастер план за развитие на ски-зоните, до 2010 г. “Бороспорт” ще подмени напълно лифтовите съоръжения с най-съвременни високопроизводителни лифтове. Предвижда се изграждането и на редица по-малки лифтови съоръжения, които, заедно с предвидените в новоприетия устройствен план на курорта нови ски писти, ще повишат значително капацитета на Боровец.

Реализацията на проекта започна още през миналата година. Към супер-бързите лифтове “Ястребец” и “Ситняково” за ски сезона беше пусната в експлоатация лифт-пътека, която превозва скиорите, връщащи се от ски-зона Маркуджици до горната станция на кабинковата въжена линия. Пътеката, с дължина от 200 м, е една от най-дългите в Европа. Тя дава възможност на скиорите да се изкачат като по ескалатор до горна станция на кабинковия лифт.

Официално ски сезонът ще бъде открит в неделя на 23 декември. И този път организаторите са подготвили много изненади и забавления за всички гости на курорта: както за най-малките, така и за техните родители. Състезания, конкурси, много музика и намаления на картите за лифтовете са само част от програмата в празничния ден.

Тази година прогнозите са за много сняг в планините, което е най-добрата новина за любителите на зимните спортове. Още от сега от “Бороспорт” са започнали обработването на пистите и редовно отъпкват падналия сняг, за да се постигне перфектна основа, която да осигури дълъг ски сезон.