„Мили хора, отново стигнахме до момента, в който трябва да се обърнем към вас и отново да ви помолим да подкрепите милото ни детенце в нелекия път, който й предстои”. Така се обърнаха родителите на малката Лора от Русе към всеки, който може да помогне, съобщи NOVA.

Лора се възстановява успешно след първата операция за удължаване на крачето. Предстои нов етап на лечение, за което семейството отново търси подкрепа.

Зов за помощ: Млад мъж се нуждае от средства, за да проходи

Историята на детето с рядка диагноза трогна хиляди българи. Лори е родена с дефицит на бедрената кост - случай, какъвто се среща веднъж на 250 000 раждания. Затова едното й краче засега е с 10 см по-късо от другото. Миналата година родителите на Лори успяха чрез дарителски кампании да съберат 200 000 долара за операция в САЩ. Единственият специалист в света д-р Пейли от Флорида, който се е заел със случая, е дал голяма надежда на семейството, че след няколко курса на лечение момиченцето ще се оправи.

„Операцията надмина очакванията ни и като процедура, и най-вече като възстановяване, Лора се справи прекрасно”, каза Ралица - майката на Лора.

И първите резултати са налице. Рентгеновите снимки показват, че вграденият имплант помага около него да се оформя кост.

„Стартираме кампания отново за набиране на непосилна, невероятна сума от 230 000 долара. Толкова струва следващият етап от лечението на Лора, който включва две операции. Първа операция за поставяне на импланти за удължаване на крачето и около 30 000 долара ще струва физиотерапията, която ще бъде ежедневна в продължение на 4 месеца”, каза още майката на Лора.

Зов за помощ: Талант и шампион на Варна се бори за живота си

Както и при първата операция, така и сега семейството отново търси помощ за финансиране на операцията и рехабилитацията на детето си, защото не може да разчита на подкрепа от държавата.

„Документите ни стоят вече пети месец. Никакъв отговор - нито отказ, нито положителен. От два месеца се опитвам да се добера до някаква информация, но просто съм прехвърляна от номер на номер”, каза още Ралица.

Другите разходи за път и престой във Флорида, както и преди, поемат сами. „Сумата за операцията е достатъчно голяма, за да събираме и пари и за пътя, и за това. За пътя и за престоя все още можем да се справим със сумата”, каза Петър-баща на Лора.

За първата операция на Лора родителите не получиха помощ от тогавашния Фонд за лечение на деца в чужбина. Заведоха дело и го спечелиха, но се оказало, че пари за преминала вече операция няма как да получат. Затова сега, близо година преди следващата  операция, се отказват да чакат с месеци отговора на Здравната каса. За Лори се събират пари и чрез ДМС номер.

NOVA