Родители не одобряват телесни наказания, но прибягват до шамара

/ Thinkstockphotos
Въпреки че повечето от родителите не одобряват телесните наказания, прибягват до налагането им, когато са безсилни и губят контрол. Най-често родителите удрят шамари като телесно наказание, изолират децата си в затворени помещения, задължават ги да стоят в неудобна поза. Две трети от тях някога са налагали телесно наказание на детето си дори и еднократно, а една четвърт го правят редовно, т. е. поне веднъж седмично. Това сочат резултатите от изследване на Националната мрежа за децата, проведено от агенция „Ноема“.
 
Въпреки че повечето от родителите не одобряват телесните наказания, прибягват до налагането им, когато са безсилни и губят контрол.
 
Проучване разкрива: прибягват ли родителите у нас до шамари

Освен родители и младежи, в проучването са участвали и 79 деца между 3 и 17 години, чиито родители са дали съгласието си. 70% от тях споделят, че се е случвало да преживеят насилие, най-често от майките и бащите си, но също и от госпожите в училищата и детските градини, обясни Славянка Иванова, която представи резултатите от изследването.
 
"Поне две трети от родителите някога са използвали телесно наказание дори и в един-единствен случай и около една четвърт използват редовно някакви видове телесни наказания, като под редовно се има предвид поне веднъж седмично", каза тя.
 
Все по-малко хора смятат, че държавата трябва да се намесва в семействата, в които се малтретират децата. Намаляват и тези, които биха подали сигнал на 112, сочат резултатите, сравнени с изследване, правено преди 5 години.
 
2012: 68% от българите одобряват шамарите като възпитателен метод

Според Славянка Иванова, това говори за срив в доверието към държавата като гарантираща правата на децата.