Разработват онлайн пакет услуги в Агенцията по трансплантация
Разработват онлайн пакет услуги в Агенцията по трансплантация / снимка: Thinkstock/Getty Images
Разработват онлайн пакет услуги в Агенцията по трансплантация
73858
Разработват онлайн пакет услуги в Агенцията по трансплантация
  • Разработват онлайн пакет услуги в Агенцията по трансплантация

Лица, нуждаещи се от присаждане на органи, ще се вписват в регистъра на Изпълнителната агенция по трансплантация онлайн, по електронен път ще се събира информация и за лицата, които са изразили несъгласие техните органи, тъкани и клетки да бъдат дарявани след смъртта им. Това предвижда проект за онлайн услуги, който предстои да разработи агенцията.

Електронизацията ще обхване 46 болници в страната, 18 тъканни банки и 34 репродуктивни центрове. Очаква се проектът да приключи за година и половина като финансирането му ще бъде осигурено по Оперативна програма „Административен капацитет”, обясни изпълнителният директор на агенцията Марияна Симеонова.

Само за последната година и половина документацията за обработване в Изпълнителната агенция по трансплантация се е увеличила три пъти, отбелязва директорът Марияна Симеонова. Основният проблем идва оттам, че повечето данни се обработват ръчно.

„Това е едно губене на време в ръчно обработване. Наложи се, когато ни поискаха справка от френския институт по биомедицина ръчно да вадим документи от екселски таблици данни, ръчно да вадим данни. Да правим анализ на 10-годишна дейност ръчно”, обясни тя.

Ръчната обработка също така крие рискове от допускане на човешка грешка, добавя изпълнителният директор. Електронизирането на част от документите обаче ще спести както време, така и ресурс.

„Идеята на проекта е да облекчим работата в самата агенция по трансплантация и във взаимодействията й с лечебните заведения, медицинските центрове, които работят в областта на органна трансплантация, инвитро процедури, репродукционна медицина и тъкани и клетки. Идеята на мен като лекар и като ръководител на агенцията е, намалявайки административното натоварване от едно безсмислено движение и ръчно обработване на документите, експертите в агенцията по трансплантация да бъдат включени по-активно в самата информационна кампания на агенцията, в работата с пациентите, с обществото”, обясни още Симеонова.

Подобна практика вече имат трансплантационните агенции в Словения и Хърватска и  резултатите, които са постигнати там, са много добри, посочи Марияна Симеонова.