Психолог: Периодът на адаптация след местенето на часовника е строго индивидуален
Психолог: Периодът на адаптация след местенето на часовника е строго индивидуален / Thinkstock/Getty Images
Психолог: Периодът на адаптация след местенето на часовника е строго индивидуален
75787
Психолог: Периодът на адаптация след местенето на часовника е строго индивидуален
  • Психолог: Периодът на адаптация след местенето на часовника е строго индивидуален

В неделя преминаваме от лятно часово време към астрономическото. В 4 часа тази нощ /на 26 октомври/ трябва да върнем стрелките на часовниците с един час назад.

Преминаването от лятно към зимно часово време в последната неделя на октомври, освен че пести енергия, чисто икономически, осигурява на хората повече светлина и повишава активността им. Според специалисти обаче смяната на времето води до нарушаване на синхрона между механичния и биологичния часовник. Те обясняват, че обикновено този преходен за организма период продължава поне седмица.

„Строго индивидуален е периодът на адаптация към новото часово време", обясни в интервю за Дарик д-р Пламен Димитров, председател на Дружеството на психолозите в България. Според него въпреки, че преминаването от лятно към зимно часове време не предизвиква такъв стрес колкото промяната през пролетта е добре да има известна толерантност в периода на адаптация, тъй като за мнозина местенето на стрелките на часовника е сериозен източник на напрежение.

„На фона на многото други фактори, които водят до стрес, този е второстепенен. Но е важно да се знае, че се отразява, тъй като променя един сравнително устойчив стереотип, създаден през предния сезон и за някои хора това е много сериозен източник на напрежение и изисквания към техния начин на работа и живот", обяснява специалистът.

Според него при смяната на времето нещата са строго индивидуални за различните хора - зависи от здравния им статус, възрастта, динамиката и начина на живот:

„Това съвпада с резки температурни промени. За някои адаптацията ще е по-продължителна и изисква цялостно пренастройване на организма. По-важно е да се създадат условия да се преминава плавно през тези преходи и да се гарантират на хората условия за адаптация, една по-висока толерантност, свързана с натоварванията в този преходен период. Хората са адаптивни, гъвкави, така че ако има известна толерантност и условия за адаптация, това ще бъде безпроблемна, непораждаща стрес промяна. Много важно е да има хигиена на начина на живот. Не говорим за дисциплина, а отговорно да усещаш какво чувстваш и да избираш на базата на това как да действаш. Става дума за това да се грижиш за себе си, да придаваш на това, което правиш, смисъл. Когато го правиш така, никакви промени в средата, в това число - и в часовника, не могат да те разколебаят".

Лекари пък смятат, че по времето на адаптацията имунната система е уязвима, което провокира изостряне на хронични заболявания като астма, високо кръвно и язва. Според тях е важно през периода на адаптация да ядем повече плодове, зеленчуци и морски дарове, както и да се засили приемът на витамини.