Пробив на френски учени в лечението на рака
Пробив на френски учени в лечението на рака / netinfo
Френски неврохирурзи успяха да извършат пробив в областта на лечението на рака, съобщава списание "Нюросърджъри", цитирано от БГНЕС.

Група медици под ръководството на проф. Александр Карпантие е разработила метод за унищожаване на раковите клетки в мозъка на човека с помощта на лазер. Новият метод позволява да се избегне отварянето на черепната кутия. По време на интервенцията цялата информация за състоянието на клетките на мозъка на пациента се осигурява в реално време с апарат за магнитно-резонансна томография.

Процедурата изисква обикновена местна упойка. Пациентът остава в съзнание и след 14 часа може да напусне болницата. В поразената зона на мозъка през 3-милиметров отвор се вкарва оптичен катетер, по който се насочва лазерният лъч. След като лекарят локализира образованието, той го обработва с помощта на лазер. Електронна апаратура позволява да се контролира температурата на облъчваните клетки, така че да не надвишава 90 градуса по Целзий.

В клиничните изпитания, направени в парижката болница Питие-Салпетриер, са участвали 15 пациенти с метастази в мозъка вследствие заболяване от рак на белия дроб или на гърдите. Приложените при лечението им химиотерапия или радиотерапия и радиохирургия не донесли подобрение и на всеки от пациентите оставали не повече от три месеца живот. В резултат на лечението на проф. Карпантие в шест от случаите раковите клетки в мозъка са били напълно ликвидирани, което е позволило удължаване на живота на болните почти с година. В пет от случаите не е бил констатиран рецидив на появяването на метастази и след няколко месеца.