Президентът ще бъде патрон на тържествата за 100-годишнината от Добричката епопея
Президентът ще бъде патрон на тържествата за 100-годишнината от Добричката епопея / снимка: Община Добрич

Президентът на България Росен Плевнелиев е дал съгласието си да поеме патронажа на честванията, свързани със 100-годишнината от Добричката епопея. Това съобщи пред журналисти кметът на Добрич Детелина Николова. Тържествата ще се проведат през 2016 г. "За Росен Плевнелиев ще бъде чест на стане патрон на юбилейните тържества през 2016 г. Държавният глава приветства и инициативата за издигане на паметник на генерал Иван Колев и загиналите за Освобождението на Добруджа", отбелязва се в писмо до кмета, подписано от началника на кабинета на президента Цветлин Йовчев.

Николова ще търси среща с Росен Плевнелиев в близките месеци, за да разговаря с него за мемориалния комплекс и възможните общи решения за изграждането му. В община Добрич се надяват монументът да бъде издигнат преди 2016 г.

578 000 лева общо ще струва паметникът на ген. Колев. 170 000 вече са предоставени от бюджета на общината и са усвоени - за идеен проект и гипсов модел и калъпи. За изпълнител на проекта е избран скулпторът проф. Крум Дамянов. В момента в дарителската сметка на Сдружението, учредено за постройка на паметника със съпредседатели акад. Георги Марков и кметът на Добрич Детелина Николова, има набрани 13 261 лева. От общината са пратили писмо до Министерството на отбраната, откъдето се надяват, че може да бъде осигурен металът, или част от него, за отливане на фигурата на генерала и коня му.

Според зам.-кмета на Добрич Камелия Койчева и най-малкото дарение е ценен принос, защото прави хората съпричастни към патриотичната кауза. Тя напомни, че може да се предоставят и материали или труд, които да бъдат в помощ на изграждането на монумента.

Зам.-кметът подчерта, че намесата на институция като президентството в кампанията ще я направи национална и тогава се очаква да се наберат по-бързо средствата. "Ние искаме не само добруджанци да изградят този паметник, защото има бойци, загинали при военните действия в Добричко, които са родом от други места в страната", каза Койчева.