Президентът призова българите към повече доброволчески инициативи
Президентът призова българите към повече доброволчески инициативи / снимка: БГНЕС
Президентът: Жалко, че гласът на доброто е толкова тих
68768
Президентът: Жалко, че гласът на доброто е толкова тих
  • Президентът: Жалко, че гласът на доброто е толкова тих

Доброволчеството е най-големият символ на социалната отговорност и солидарното общество, който мобилизира над 100 милиона европейци всяка година. Това заяви президентът Росен Плевнелиев по време на церемонията по връчването на наградите „Доброволческа инициатива 2012”. Държавният глава призова българските граждани да бъдат по-активни и да посочват конкретни решения на проблемите, които откриват. Според Плевнелиев нацията трябва да прояви своята хуманност, за да може страната да излезе от дъното на класациите.

Президентът изрази увереността си, че българското общество е солидарно и чрез повече доброволчески инициативи България ще може да се нареди до други европейски страни, известни със своята социална ангажираност. 

„Просто с добро нещата се случват, жалко, че гласът на доброто е толкова тих. И жалко, че гласът на лошото е толкова агресивен и доминантен. Но аз съм убеден, че всички вярват в хуманността, в добрината, и показват с действията си, че това е национална черта”, отбеляза държавният глава. 

Плевнелиев настоява гражданите да не използват езика на омразата, а да се обединят около една обща кауза. „Месии вече няма. Въпросът е дали има един народ, който не някой на бял кон да дойде да му връчи богатството и демокрацията, а един народ - с двете си ръце, с доброволен труд, с просветеност, знае кое е добро и кое лошо, да покаже на Европа и света своята кауза”, заяви още президентът.

По време на церемонията четири от общо 55 номинирани организации бяха удостоени с приза „Доброволческа инициатива 2013”.