Премиера на Дворжак в Америка под палката на Максим Ешкенази
Премиера на Дворжак в Америка под палката на Максим Ешкенази / netinfo

За пръв път пред българската публика концертът "Дворжак в Америка" ще бъде представен на 13 април в НДК от Фортисимо Фамилия. Диригентът Максим Ешкенази разкрива, че музикалното събитие отново ще е интерактивно за публиката. За това ще помогнат и актьорът Иван Юруков, бас-баритонът Валери Турманов и оркестърът на Софийска филхармония, които ще отведат слушателите на едно пътешествие във времето. Публиката ще може да види картини на американски художници от времето на Дворжак и ще отпътува назад в историята с откъси от поемата "Песен за Хайауата".

Песни на афроамериканци, повлияли на творчеството на Дворжак, ще засилят допълнително въздействието на Симфония №9 „Из Новия свят". За финал Максим Ешкенази е приготвил своята интерпретация на този шедьовър, който е емблематичен за американската култура.

Този проект в Америка се ползва с широка популярност, подкрепен е от Националния фонд за хуманитарни науки и е изпълнен от повечето големи американски оркестри. Неговият автор Джоузеф Хоровиц е всепризнат музикален критик, автор на 10 книги и пионер на тематичното програмиране.

Хоровиц съживява историята, която лежи в основата на композицията и ни представя разнообразните музикални и културни влияния, които вдъхновяват композитора при нейното създаване. Антонин Дворжак, който пристига в Америка от Чехия, остава очарован от музиката, до която се докосва благодарение на помощника си Хенри Бърли. Песните на афроамериканците, посещението на местни празници и забави дават на Дворжак творчески идеи, които го вдъхновяват.

Концертът "Дворжак в Америка" ще бъде от 11.30ч. в неделя на 13 април в зала "България" на НДК.