Цветница
Цветница / БГНЕС
Имен ден празнуват Камелия, Кремена, Цена, Цено, Цветан, Върбан, Върбинка, Виолета, Здравко, Здравка, Лилия, Латинка, Теменужка, Цвета, Цветанка, Цветелина, Ясен, Явор и други
Празнуваме Цветница
96841
Празнуваме Цветница
  • Празнуваме Цветница
Днес Православната църква отбелязва християнския празник Цветница, наричан още Връбница. Той по традиция е винаги седмица преди Великден и е един от светлите пролетни празници. Посветен е на тържественото посрещане на Исус Христос в Йерусалим с маслинови и лаврови клонки.
 
Днес празнуват всички, които носят имена на цветя и растения. По случай Цветница в столицата Негово светейшество българският патриарх Неофит ще оглави литургия в катедралния храм „Св. Александър Невски.” Богослужението ще започне в 9,30 ч.

На Цветница направете добро, дарете кръв
 
Цветница
БГНЕС


Цветница е подвижен християнски, но и народен празник, който се почита също така и от католици и протестанти. Той се отбелязва една седмица преди Великден, в неделята след Лазаровден. Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Куклинден или Палмова неделя. Винаги се празнува в шестата неделя на Великия пост.
 
Днес в църквата се отслужва молитва и се благославят върбови клонки. Те се раздават на вярващите и всеки ги отнася в дома си за здраве. Върбовите клонки символизират палмовите, с които е бил посрещнат в Йерусалим Исус Христос.

Цветница
БГНЕС


Цветница е и денят, в който през периода на постите се разрешава риба.
 
В празника на цъфтежа имен ден празнуват всички, които носят имена на цветя, растения, храсти и дървета. Сред тях са Камелия, Кремена, Цена, Цено, Цветан, Върбан, Върбинка, Виолета, Здравко, Здравка, Лилия, Латинка, Теменужка, Цвета, Цветанка, Цветелина, Ясен, Явор и други.
 
Седмицата, която започва в понеделник след Цветница, се нарича Страстната седмица.