Подаряват позлатена икона със скъпоценни камъни на Желязната църква в Истанбул
Подаряват позлатена икона със скъпоценни камъни на Желязната църква в Истанбул / снимка: DarikNews.bg

23-каратов златен варак, сребро, 5 граната и естествени перли са само част от материалите, вложени в иконата, изобразяваща Св. Стефан, която в неделя ще бъде дарена на едноименната желязна църква в Истанбул. Автор на творбата е скулпторът Адриана Христославова. Тя е създала иконата през последните 4 дни, през които е работила по 12 часа. Художничката, заедно със своето произведение, вече е в бившата турска столица. На 28-ми ноември лично Вселенският патриарх ще освети златното кубе на храма „Св. Стефан". В същия ден Христолова ще поднесе и своя дар.

Само материалите за изработката са на стойност над 500 лв. Иконата се оценява на около 1500 лв. Сребърният й обков е ръчна изработка. В едната си ръка светецът държи кандило, което според закона е задължително, а в другата - умален модел на желязната църква. Зад Св. Стефан минава река, а около него има камъни и цветя - според житието му той е бил убит с камъни, които по-късно се превръщат в цветя.

35-годишната Адриана Христославова е родена в София. 15-годишна заминава за САЩ, където живее до преди 5 години. Там се дипломира като бакалавър със специалност „Скулптура". Завършва магистратура „Църковна живопис" в АМТИИ, където е била преподавател, а съвсем скоро ще завърши и втора магистратура „Богословие" към ПУ „П. Хилендарски". Живее и работи в Пловдив. Ръководител е към ателието по иконография в Пловдивската митрополия. Преподава иконопис. В ателието напролет стартират специалностите стенопис и дърворезба, а след снабдяване с нужната апаратура - и витражна техника.

Други новини от Пловдив