Пловдивският университет въведе категория „слушател”
Пловдивският университет въведе категория „слушател” / снимка: DarikNews.bg, Пловдив

Категория „слушател” на лекции въведе Пловдивският университет „Паисий Хилендарски”. Това се прави за първи път в България и цели да ориентира хората в това какво искат да учат, обясни за Дарик зам.-ректорът доц. Жоржета Чолакова. По думите й, тази практика е широко известна в европейските висши училища. В Пловдивския университет вече има един слушател на лекции в Биологическия факултет.

Практиката се въведе след заседание на Академичния съвет на 19 декември миналата година. Всеки, който има желание, може да подаде молба до декана на съответния факултет за посещение на лекции по специалността, която го интересува. Срокът е до 20 февруари, когато започва вторият семестър в университета.

Предвижда се издаване на удостоверения за посетените лекции, в които ще се вписва броя на присъствените часове. По този начин, ако слушателят желае в бъдеще да запише съответната специалност, те ще му бъдат приспаднати. При положение, че е посетил пълния хорариум по определения предмет като слушател, ако реши да стане студент той може директно да се яви на изпит, уточниха от Пловдивския университет.

Засега слушателите няма да заплащат посещенията на лекциите, обясниха от висшето училище. Оттам допълниха, че при по-висок интерес от страна на хората, ще обмислят въвеждането на такса. Категорията „слушател” няма да се въвежда за лекциите по български и чужди езици, уточниха още от университета.

Други новини от Пловдив