„Плейбоят от Джендема” може да стигне до Ирландия
„Плейбоят от Джендема” може да стигне до Ирландия / netinfo
Комедията „Плейбоят от Джендема” от ирландския драматург Джон Милингтън Синг, постановка на Николай Поляков в Ловешкия театър, обра овациите при гастрола си на софийска сцена – в Младежкия театър.

Надяваме се да попътуваме със спектакъла – сред поканените на представлението са ирландският посланик, директори на театри, селекционери на национални и международни фестивали у нас – „Варненско лято”, фестивалите във Враца, Благоевград и др. Имаме покани за гостувания в много градове – в Габрово и Казанлък през февруари, в Бургас – през март. Водят се разговори със Силистра, Разград и т.н., разказа директорът на Ловешкия театър Васил Василев.

Сред актьорите в спектакъла са Тони Карабашев, Надя Конакчиева, Ленко Гурков, Софрони Рацов и Ралица Ковачева – Бежан. Художник е Кънчо Касабов.

Историята се завърта около младеж, който се хвали на ляво и на дясно, че е убил баща си. Девойки и вдовици лудеят по него, а мъжете тайно му завиждат за „смелостта”. С появата на бащата – с пукнат череп, но жив, мнимият „герой” е изобличен и следва възмездието.

Според Николай Поляков изкуството няма да престане да иронизира фалша и лицемерието в църквата. За мен в „Плейбоят от Джендема” главното е гордият ирландски дух, независимо, че е осмян като лъжец един свещеник, който при това не се появява, каза режисьорът.