Патриарх Неофит възглави първата си Света Литургия в „Св. Неделя”
Патриарх Неофит възглави първата си Света Литургия в „Св. Неделя” / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит възглави първата си Света Литургия като патриарх на първопрестолната Софийска света митрополия.

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит беше посрещнат от свещенството и народа на богодаруваната му Софийска епархия. Той възглави първата си Света Литургия като патриарх на първопрестолната Софийска света митрополия в катедралния храм "Св. Неделя" в съслужение с архиереи и духовници на Българската православна църква-Българска патриаршия, информира БГНЕС.

След Светата Литургия светейшият Български патриарх и Софийски митрополит с молитвеното участие на български архиереи и клира и народа на Софийска епархия  извърши Молебен за помирение на българския народ по повод размирния социален, политически и икономически период, в който се намира Майка България и нейните чеда в Родината и извън нейните предели.

Междувременно тази година на 10 март се отбелязва Месни Заговезни. Това е православен църковен празник, който се празнува винаги в неделя, осем седмици преди Великден, който тази година е на 5 май.

От този ден до края на Великите пости - Великден, са забранени месото и месните продукти. Заговява се от месо, затова празничната трапеза е само от месни ястия. В седмицата след това се яде много сирене, масло и яйца. Това е и последната седмица, в която младите могат да се събират на хорището, да пеят и играят хора. До Великден следват хранителни и духовни пости.

На Месни Заговезни се приготвят баница с мас и извара, кокошка, яде се свинско месо. През цялата седмица до Сирни Заговезни се устройват веселби и игри, защото след това те са строго забранени. В храмовете се четат откъси от Светото Писание, които говорят за Страшния съд.