Патриарх Неофит се срещна с патриарха на Русия Кирил
Патриарх Неофит се срещна с патриарха на Русия Кирил / снимка: БГНЕС, архив

Предстоятелят на Българската православна църква патриарх Неофит и придружаващата го българска църковна делегация, която е на посещение в Русия, бяха приети днес в Даниловската резиденция на патриарха на Москва и цяла Русия Кирил, съобщи отдел „Връзки с обществеността” при Светия Синод на БПЦ.

Патриарх Неофит отслужи кратък молебен в параклиса „Всички светии просияли на руска земя”. При размяната на приветствия патриарх Кирил посочи, че се радва да посрещне госта си в Москва, град, който той обича и който му отвръща с любов.

Като припомни връзките между двете църкви и двата народа и цитира апостола, че „Любовта никога не отпада”, патриарх Кирил подчерта, че и единството и взаимната любов между двете сестри православни църкви - Българската и Руската - никога няма да отпаднат. Патриарх Неофит изрази радостта си от това, че стъпва на „благословената руска земя за мирно посещение при обичната Московска патриаршия”.

„Благодаря на Бога за предоставената ми възможност още веднъж да засвидетелствам не само личната си съпричастност и привързаност към свещеноначалието и благочестивото паство на тази славна църква, но също и здравите духовни и културни връзки на братските ни славянски народи”, каза патриарх Неофит.

Той изрази убеденост, че предстоящите срещи и разговори ще допринесат за задълбочаване на „многолетните братолюбиви отношения” между двете църкви.

„Живеем в усилни дни, изправени пред различни предизвикателства, поради което необходимостта от единство и единомислие в решаването на поставените ни от съвремието задачи е още по-голяма. Повереното ни от Господа паство, а и целият свят повече от когато и да било имат нужда от чистото и здраво евангелско слово и наставление, от думи на утеха и надежда”, каза българският патриарх.

В израз на уважение към своя домакин и в знак на единството между двете православни църкви патриарх Неофит подари на патриарх Кирил голяма икона на св. Евтимий, Патриарх Търновски със св. Киприан, Митрополит Московски, държащи заедно св. Евангелие.