Отваря врати Център за грижа за пациенти с онкологични заболявания
Отваря врати Център за грижа за пациенти с онкологични заболявания / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Отваря врати Център за грижа за пациенти с онкологични заболявания
82914
Отваря врати Център за грижа за пациенти с онкологични заболявания
  • Отваря врати Център за грижа за пациенти с онкологични заболявания

Първият по рода си център, който ще задоволява немедицинските нужди на онкоболни пациенти, отваря врати в София. Той ще се помещава на територията на болница „Царица Йоанна - ИСУЛ”, а персоналът, който ще работи там, ще се състои предимно от пациенти. Услугите ще са безплатни за нуждаещите се, а финансирането ще се осъществява чрез спонсорства и дарения.

Идеята за създаването на подобен център се ражда от липсата на немедицински грижи за онкоболните пациенти у нас, разказа пред Дарик Невена Манолова, която ще ръководи център „Дара Хели”. Според нея проблемът е в това, че лекарите са силно ангажирани и нямат времето да погледнат пациента през друг аспект освен медицинския.

„Проектът се роди и след разговори с мои приятели и пациенти. От тях съм чула от какво се тревожат, от какво се притесняват. Примерно един онкоболен пациент дори не знае с какво може да се храни, няма кой да му го каже. Когато получиш диагнозата, повечето хора не знаят как да го кажат на децата си, на съпруга си, на съпругата си, на родителите си. имам приятелка, която един месец кри от майка си диагнозата. Във всички тези аспекти ние трябва да им помагаме и да знаят, че не са сами. Това са много истории и много съдби,. Тези хора ще се виждат и помежду си, те ще могат и един на друг да си помагат”, обясни Манолова.

Човек не трябва да изживява всичко сам, за да се научи, убедена е тя. От утре центърът отваря врати и в него всеки желаещ може безплатно да получи помощ. Организаторите ще разчитат на доброволчески труд, дарения, както и на спонсори.