Откриват изложба на наши керамични пана в Париж
Откриват изложба на наши керамични пана в Париж / снимкa: БГНЕС

Изложба на керамични пана, изработена от деца от Перник, ще бъде открита в Париж. Проявата е под патронажа на посланика ни във френската столица Ирина Бокова.

Керамичните пана, изработени от интегрираната група по керамика в Перник, в която участват и деца с увреждания, ще бъдат показани от 15 април до 4 май в Париж. Експозицията се организира под патронажа на българския посланик във Франция Ирина Бокова, със съдействието на парижкото кметство. 16-те керамички пана и пластики са подредени в един от големите културни центрове в Париж „Морис Равел” по инициатива на президента на френската асоциация „Мисия България- Тиери Верне” . Колекцията на българските таланти, наречена „Бялата лястовица”, децата са изпратили покани и до еврокомисаря Меглена Кунева.

Интегрираната група от Перник има изложби в президентството, в парламента. 40 пана са откупени от Брюксел, една от техните икони на „св. Георги Победоносец” бе дарена на българския контингент в Кербала. В настоящата изложба в паната са комбинирани късове от керамични чинии и стъкла, вплетена е и българска дантела.