/ ThinkStock/Getty Images
"Лошите" клетки на имунната система всъщност са нейното "тайно оръжие", съобщава "Сайънс дейли", позовавайки се на австралийско изследване.
 
Специалисти от Института за медицински изследвания "Гарван" в Сидни разкриват как популация от "лоши" антитела в имунната система, които обикновено трябва да "мълчат", защото са склонни да вредят на тялото, могат да осигурят защита срещу "коварни нашественици" като вируса ХИВ например.

Смъртоносна инфекция бе излекувана с помощта на вирус
"Лошата" си репутация въпросните антитела дължат на факта, че реагират срещу собствените тъкани на тялото и предизвикват автоимунни болести. Поради тази причина преди се е смятало, че те са "захвърлени" от имунната система или са станали неактивни в дългосрочен план.
 
В изследване с мишки австралийските учени обаче са демонстрирали за първи път, че "лошите" антитела преминават през бърз процес на "изкупление" и се активират, когато тялото трябва да се бори със заплаха, с която другите антитела в имунната система не могат да се справят.

Вижте как да се предпазите от вирусите и да засилите имунитета
 
В резултат на това "изкупилите греховете си" антитела вече не застрашават тялото, а се превръщат в мощни оръжия срещу болести и в частност срещу такива, които се изплъзват от имунната система, "дегизирайки" се като нормални тъкани.

И още:

На всеки 17 секунди по един човек се заразява с ХИВ

Тествали успешно лекарство срещу СПИН, измислено от българин

Генна терапия ще се използва в борбата с вируса ХИВ
БТА