/ Thinkstock/Getty Images
Учени от Йейлския университет за пръв път излекуваха устойчива към антибиотици инфекция у човек с помощта на бактериофаги (вирусни частици, паразитиращи в прокариотни организми), съобщи Лента като цитира информация на сайта ArsTechnica.
 
Експерименталното лечение било приложено на 76-годишен жител на щата Кънектикът, който по-рано бил диагностициран с аневризма на аортата. Хирурзи поставили протеза на пациента, но впоследствие върху импланта се образувал слой от бактерията Pseudomonas aeruginosa. В борбата с инфекцията лекарите прибегнали до големи дози антибиотици, но лекарствата не унищожили микробите, а само забавили размножаването им.
 
Когато функционирането на имунната система на пациента било нарушено, лекарите пристъпили към нов метод на терапия, свързана с вкарване на бактериофаги ОМКО1 в организма. Те унищожават устойчивите към лекарства микроорганизми, а оставят незасегнати уязвимите към антибиотици бактерии. Тези вируси били получени от водоем, който се намира на около 60 км от университета.
 
Бактериофагите се оказали ефикасни в борбата с инфекцията. Нямало признаци за наличие на Pseudomonas aeruginosa върху импланта 4 седмици след изписването на пациента от болницата.
 
БТА