Световният ден за борба със СПИН се отбелязва на 1 декември
Световният ден за борба със СПИН се отбелязва на 1 декември / ThinkStock/Getty Images
На всеки 17 секунди по един човек се заразява с ХИВ, а от началото на епидемията 35 милиона души са умрели от СПИН, предаде Франс прес. Ето някои важни данни, публикувани от Програмата на ООН за ХИВ/СПИН по повод Световния ден за борба със СПИН - 1 декември.

Около 1,8 милиона души в света са заразени с вируса на СПИН през 2016 г. Това означава, че ново заразяване с ХИВ се регистрира средно на всеки 17 секунди, т.е. регистрират се средно 5000 нови заразявания дневно.

Тествали успешно лекарство срещу СПИН, измислено от българин

Сред възрастните хора се наблюдава леко намаляване на новите заразявания през последните няколко години, от 1,9 милиона през 2010 г. на 1,7 милиона през 2016 г. Две трети от случаите са в Африка.

Сред децата новите заразявания са намалели почти наполовина, от 300 000 през 2010 г. на 160 000 през 2016 г. Това намаляване се обяснява с кампаниите за откриване на болестта у бременни в Африка и с антиретровирусните терапии, които пречат на предаването на ХИВ от майката на бебето ѝ.

Експерти: Тръмп рискува лечението на хиляди болни от СПИН по света

36,7 милиона души в света живеят с ХИВ, сочат нови данни на Програмата на ООН за ХИВ/СПИН. Броят на живеещите с ХИВ ежегодно се увеличава поради новите заразявания с вируса на СПИН и разширения достъп до антиретровирусни лекарства в бедните страни.

Днес 20,9 милиона души имат достъп до антиретровирусни лекарства, които при редовното им приемане пречат на развитието на болестта и значително намаляват риска от заразяване.

Запознайте се с г-н ХИВ (ВИДЕО)

Броят на имащите достъп до лекарствата сега на практика е три пъти по-голям в сравнение с 2010 г. В резултат смъртните случаи вследствие на СПИН са намалели с близо 50 на сто, от 1,9 милиона през 2005 г. на 1 милион през 2016 г.
БТА