болница
болница / ThinkStock/Getty Images
Разработването на нови лекарства за антиретровирусна терапия и използването на технологиите за ранно диагностициране са сред ключовите стъпки за борбата с ХИВ и СПИН, предаде Ройтерс. Именно те ще сложат край на заплахата за общественото здраве от болестта до 2030 г., смятат експертите.

От Обединената програма на ООН за ХИВ/СПИН (UNAIDS) казаха, че до месец юни около 20,9 милиона души са се подложили на антиретровирусна терапия. В последните пет години, в които пациентите са двойно повече, се наблюдава бърз напредък в борбата с ХИВ и СПИН.

Ето какви са причините за високата смъртност у нас

"Увеличаващите се темпове са особено забележителни в Източна и Южна Африка, регионите, които са най-засегнати от епидемията", пише в доклада на организацията.
Република Южна Африка води по брой на хора, подлежащи на лечение, с 4,3 милиона души. Следват я Индия, Мозамбик и Кения.

Според данни на организацията, световното разпространение на антиретровирусната терапия е основният фактор за намаляването с 48 % на смъртните случаи от болести, свързани със СПИН. През 2005 г. са починали 1,9 милиона души, а през 2016 г. - 1 милион.

Болестите, свързани със СПИН, са основната причина за смъртта на жени на възраст от 15 до 49 г. в света, и на второ място за смъртта на млади момичета от 15 до 24 г. в Африка.
БТА