Българско лекарство срещу рак и СПИН не може да помага на хората заради бюрокрация
Българско лекарство срещу рак и СПИН не може да помага на хората заради бюрокрация / sxc.hu
Димитър Савов пред Дарик:
78616
Димитър Савов пред Дарик:
  • Димитър Савов пред Дарик:

Лекарство срещу четири вида рак и срещу СПИН, произведено от българин, години наред не може да намери своето място на пазара. Медикаментът вече е изпробван на доброволци срещу рак на простата, рак на матката, рак на панкреаса и рак на дебелото черво. Отчетени са и положителни резултати при ХИВ-позитивни пациенти. Към момента обаче лекарството продължава да не се прилага официално, а според производителите му причината за това се корени в бюрокрацията у нас.

За предаването „Най-добрите лекари” по Дарик Димитър Савов, който финансира създаването на медикамента, обясни, че тези лекарства са добри за четирите вида рак - простата, панкреас, дебело черво и матка. „Това е така, защото тези типове тип рак се смята, че възникват на вирусна основа и нашето лекарство атакува проблема, унищожава вируса, изчиства проблема, след това се възстановява и регенерира органът", обясни той.

Как започна всичко с това лекарство?

Д-р Хари Жабилов-баща започва много преди 10-и ноември с научни търсения в областта на ракови заболявания, на лекарство за рак и впоследствие за СПИН. Преди 10-и прави първото раково лекарство, тип ваксина в Разград. В онова време Тодор Живков му е обзавел една от най-модерните лаборатории в Европа за космическата за тогава сума от 3 млн. долара. Прави първото раково лекарство и докладва в присъствието на Живков и хора от Политбюро. Интересното е, че Тодор Живков е поискал веднага медикаментът да започне да се произвежда масово. С настъпването на 10-и ноември обаче всеки спира да се занимава с наука  и д-р Жабилов-баща остава в безтегловност. Тогава ние му помогнахме да се установи в Лос Анджелис и да продължи научните си търсения. Изхождайки от мисълта, че СПИН е чумата на 20-и век медикът остави временно раковите заболявания и премина директно към болестта СПИН. Той направи едно хубаво лекарство, което експериментираха през 1997-а в столичната Инфекциозна болница и показа страхотни резултати.

Какви, по-точно?

Още на шестия месец в четири човека изчезна напълно вирусът на СПИН, но тогава по една или друга причина нещата се забавиха. Имаше политически, юридически и всякакви интереси, заради които медикаментът не успя да стигне до аптеките. Тогава д-р Жабилов-баща почина от сърдечен удар, но синът му, който също е Хари Жабилов, продължи делото на баща си и дори в някои отношения изпревари неговите постижения. Започна с лекарство за СПИН, впоследствие – за рак, за хепатит и за ревматоиден артрит. Направихме заедно с Хари Жабилов-син пет патента в САЩ, като първият конкретно е за СПИН.

А изпробвали ли сте ги?

До този момент сме ги давали на стотици доброволци, които са проявили желание сами да се лекуват с нашите препарати. Това са 16 инжекции, комплект, които се бият дълбоко в мускула.

И какви резултати показаха?

Показаха страхотни резултати. Даже моят племенник, на сестра ми детето, му приложихме лекарството срещу Хепатит C. Момчето имаше болки в черния дроб, беше уморено постоянно, но се възстанови напълно – и двигателно и имунно. Отделно имаме и проби срещу ракови заболявания. Нашите медикаменти са добри основно срещу четири вида рак – на простатата, на панкреаса, на дебелото черво и на матката. Това е така, защото тези заболявания, специално, се смята, че възникват на вирусна основна. И нашето лекарство атакува проблема, то унищожава вируса и след това органът, съответно се възстановява. Медикаментът помага и при другите ракови заболявания, но е най-ефикасен при тези четири вида, защото атакува директно причината.

Какъв е принципът на действие?

Специално при болестта СПИН има един основен проблем. Когато вирусът влезе в човека, неговите имунни клетки не го разпознават като чуждо тяло. Вирусът превзема имунната система отвън, а клетките са пасивни, те не реагират. Едно от нещата, които нашето лекарство прави веднага, е да събуди имунната система на човека. То се явява антиген от чужди килърни клетки, но обучени. Те влизат и веднага алармират като по този начин събуждат имунната система. Затова лекарството е толкова ефикасно. Дори един от най-добрите имунолози проф. Стойко Златев представи лекарството като нов подход в имунологията и вирусологията. Тоест, ние не вкарваме лекарство, тип ваксина, с нискоактивен вирус, за да създадем антитела. Ние правим точно обратното – не да вкараме допълнителен вирус в и без това потиснатата имунна система, който да създаде възможността от появата на втори вирус, а изчистваме напълно проблема, не атакуваме следствието, а причината. Сега дойдоха последни изследвания на мъж и жена със СПИН от Мексико. Резултатите от лекарството бяха страхотни.

Сега докъде сте стигнали в процеса на реализация на лекарството?

Така или иначе едно лекарство минава през много стъпки докато стигне до аптеките. След патентната защита направихме изследвания върху животни – мишки, зайци, морски свинчета – и те показаха пълна липса на токсичност и липса на странични ефекти. Усвояемостта е лесна, не се пазят диети и се бие инжекциозно в мускула. Сега, в момента, кандидатстваме за клинично изпитване върху 50 пациенти, болни от СПИН, в столичната Инфекциозна болница. Всички документи сме предоставили на Агенцията по лекарствата, чакаме разрешение, но срещаме много сериозни спънки...

Защо?

Заради субективните фактори.

Кои?

Бюрокрация, корупция, може би не сме намерили пътя ние... Но е факт, че тези институции по своята си същност би трябвало да бъдат преди всичко хуманни институции.

А лекарите как реагират?

Тези, които са истински лекари, реагират много позитивно. Например, спасихме наш приятел през 2013-а година в ИСУЛ. Не знаеха какво му е, бяха го отписали. Нашето лекарство го върна от оня свят. Дори лекуващата го лекарка не можа да повярва и настоя да се направи още един курс с лекарството. Човекът едвам ходеше и не знаеха какво му е. Явно нещо вирусно, което не можеше да се диагностицира. Лекарството обаче не пита. То действа общо срещу проблема в организма, който е на вирусна основа. Така че субективни са факторите, които пречат медикаментът да се появи на пазара. Има го и егоизмът, има я и завистта в науката – защо д-р Жабилов го е създал, защо не съм аз – има и такъв, чисто човешки елемент, но според мен това, което спъва и това, което пречи, е корупцията.

Проблемът е, че Изпълнителната агенция по лекарствата е малко като феодална структура. И то, специално в отдел „Клинични изпитвания”. Имам чувство, че в този отдел има някаква мистика, нещо, което е направено само, за да спира. Питал съм защо ни бавят, задавал съм въпроса ако техен човек е болен ще му кажат ли, че няма да му дадат това лекарство, защото не е официално регистрирано, или ще направят всичко възможно, за да го спасят. Естествено, че ще направят второто.

В момента над 35 000 души годишно се разболяват от рак, а над 25 000 умират всяка година. Общо болните от рак в България са над 350 000 души. Да си представим, че това лекарство не е панацея на всички видове рак, защото те са над 800. Но на тези четири вида може да се помогне и да се спасят животи. От тези 25 000, които умират, ние да помогнем на 20 %, това са 5000 човека. Човешкият живот не се измерва в цифри, тук всеки проблем е трагедия. А лекарството, освен, че ще помогне на много хора, ще даде на България едно име. Не на страна, която е дала поредната криминална групировка зад граница, а на страна, която спасява света от СПИН.

Как ще действате оттук нататък?

Ще продължим докато лекарството не види бял свят и не го видим масово и достъпно за хората. Бих го дал на който и да е ако той даде гаранция, че ще го направи за България. Фирми, групировки, хора, аз съм готов да дам те да ръководят нещата ако искат, но да гарантират, че ще бъде направено за България. А не нещо, в което до този момент сме вложили милиони, да го дадем на някого и то да бъде продадено в чужбина. Защото това е трагедията на България. Всичко, което купят, не го развиват, а го препродават в чужбина и то не работи за родината си.

Цялото интервю с Димитър Савов можете да чуете в звуковия файл.