Откраднаха черните лебеди от варненския зоопарк
Откраднаха черните лебеди от варненския зоопарк / снимка: Impact Press Group

Шест птици - изключително рядка двойка черни лебеди, два ангъча и две мандаринки, са били откраднати от варненския зоопарк през почивните дни. Това съобщи шефката на зоологическата градина Иванка Стоянова.

Кражбата е била извършена в на 28 март. През изминалия месец служителите в зоопарка са разбрали от редовни посетители, че в комплекс "Калимански хан" край Варна има подобни животни. „Отидохме на място и в частния имот, до който имат достъп външни посетители, открихме същия вид и същия брой птици, които липсват при нас", разкри Стоянова. Тя допълни, че засега от зоокъта не могат да си върнат животните, защото не могат да докажат, че това са птиците, които са откраднати от тях. „Съвпаденията са много, но собственикът е заявил пред разследващите, че си е купил птиците от пазара в Търговище", каза директорът на варненския зоопарк.

След тяхната намеса инспекторите от РИОСВ-Варна са иззели двата ангъча, които са защитен вид, записан в Червената книга на България. Птиците са настанени в спасителния център към зоокъта. „Тези животни не можем да ги излагаме като експозиция, защото те не са наши. Те не са ни върнати, а оставени за отглеждане при нас", поясни Стоянова. "Лебедите и мандаринките обаче не са защитени видове и никой не може да ги конфискува", допълни тя.

На въпрос дали е възможно на птиците да бъдат поставени чипове, директорът на зоокъта отговори: „Говорихме с колегите от РИОСВ и те казаха, че специално при лебедите това чипиране е много трудно". По думите й един черен лебед струва 500 лева. Цената на ангъча и на мандаринката са съответно 45 и 85 лева.

През 2007 година варненският зоопарк стана дом за единствената у нас двойка черни лебеди. Тези лебеди са изключително редки, но не се нуждаят от специални грижи и храни. Те бяха купени от Чехия преди няколко години и са една от атракциите на зоокъта във Варна.