/ sxc.hu
3 май се отбелязва като Световен ден на свободата на печата. Обявен е с решение на Общото събрание на ООН през 1993 г., в резултат на Генералната конференция на ЮНЕСКО две години по-рано.
 
В резолюция се посочва, че независимият печат е основен елемент на всяко демократично общество.
 
Съветът на Европа е обезпокоен от заплахите за обществените медии

Само преди няколко дни стана ясно, че България е класирана най-ниско от всички страни на ЕС в годишния рейтинг "Репортери без граници" за свободата на словото. Тя е на 109-то място от общо 180 държави. В първата тройка са скандинавските държави Норвегия, Швеция и Финландия. В последната тройка са Туркменистан, Еритрея и на самото дъно е Северна Корея.
 
Пред България са не само останалите 27-страни членки на ЕС, но и преките ни съседи (без Турция, 155-та), плюс всички държави от Западните Балкани, включително и Албания. Пред страната ни са също Молдова, Монголия, Армения, Киргизстан. Изпреварват ни и редица африкански държави като Кения, Либерия, Мозамбик, като ислямския Тунис, а също Непал и Източен Тимор и много други.
 
"Репортери без граници": България е на 109-о място в класацията за свобода на медиите

Съюзът на българските журналисти (СБЖ) ще отбележи деня с конференция под надслов "Свободата зависи от теб!". Във фокуса на дискусиите ще бъде състоянието на медийната свобода в България в контекста на отреденото ни 109-о място в класацията на "Репортери без граници".

Със свои изказвания в СБЖ ще участват Снежана Тодорова - председател на УС на СБЖ, проф. Милко Петров, проф. Маргарита Пешева, доц. Георги Калагларски, медийни експерти, журналисти, преподаватели, студенти по журналистика, общественици.