/ Деян Герговски
Новият рекорд за скоростно преминаване на маршрута "Ком-Емине" със собствени сили вече е 3 дни, 9 часа и 1 минута. Постави го Борислав Йорданов, който премина трасето с дължина над 600 км, с велосипед. Той потегли в 9.00 ч. на 1 август от връх Ком и финишира на нос Емине в 18.01 ч. на 4 август.
 
Рекордът беше поставен по време на т.нар. "Велоносен поход", чиято цел не е само спортното постижение, но и повдигане на темата за нуждата от повече обособени и поддържани веломаршрути в България. Според Борислав и екипа на похода, "Ком-Емине" - най-дългият пешеходен туристически маршрут в България, може да се превърне и във велосипеден, както и да се маркира от начало до край като такъв.
 
В дните от 1 до 4 август беше показано нагледно, че темата е важна, че има нужда от подкрепа, както и че маршрутът има голям потенциал. Допълнително доказателство са опитите за различни пешеходни рекорди, които стартираха почти едновременно с този на Борислав.
 
Доброволци възстановяват туристическата маркировка в Стара планина

Подкрепа за каузата показаха много хора от цяла България, като част от тях се включиха и в етапи от самия "Велоносен поход". Те караха и носеха колелата си по билото на планината заедно с Борислав, като за най-тежкия участък (върховете Амбарица, Голям Купен и Ботев) се включиха и няколко скороходци.
 
Общото време за спане, което Борислав е имал за 81 часа поход, е едва 7-8 часа сън. Недоспиването, заедно с тежкия терен в Централен Балкан, обраслите пътеки около някои от проходите в Източна България, горещината в последните участъци, травмите на краката и умората бяха сред големите предизвикателства на похода.
 
12-годишна измина 650 км за 21 дни

Но благодарение на силната подкрепа, която инициативата получи, желанието на Борислав да подобри рекорда и усилията на екипа, "Велоносен поход" завърши успешно и беше записано постижение, каквото не е имало досега в историята на "Ком-Емине". Никой досега не е преминавал маршрута толкова бързо със собствени сили.
 
Борислав Йорданов е на 31 г. и представлява клуб "Велораптор". През 2014 г. той постави рекорд за преминаване на маршрута "Ком-Емине" с велосипед без поддържащ екип. Времето, за което измина 600-те км, без да е планирал рекорд, бе точно 5 дни и 4 часа. Така Борислав вече държи не един, а два рекорда по маршрута - за автономно преминаване и за преминаване с поддържащ екип.
БГНЕС