Александър Сано
Александър Сано / БГНЕС, архив
Как актьорът Александър Сано срещна пожарникаря Георги Джамбазов?
Да изненадаш пожарникар не е лесно, но не е невъзможно. През по-голямата част от времето Георги Димитров Джамбазов работи и не гледа телевизия. Но един ден включва телевизора и вижда себе си в малкия екран като в огледало.

Първото, второто, третото име и професията има съвпадат. Какъв е шансът един сценарист да създаде образ точно с твоята самоличност и да уцели и трите ти имена? И така един от най-известните актьори в страната да изиграе теб самия? Без да подозира, че съществуваш? Все въпроси, които нахлуват в главата на Георги. Той решава да пише на режисьора Милена Фучеджиева. Открива я във Facebook.

Любов под карантина: Рая Пеева празнува юбилей у дома с любимия Явор Бахаров (ВИДЕО)

„Този герой е плод на въображението на моята партньорка Елена Иванова. Тя реши, че ще се казва Георги. Фамилните имена ги решихме в движение. Един ден получих писмо във Facebook от Георги Димитров Джамбазов“, разказва тя.

 А два дни по-късно решихме да ги срещнем на живо…

„Бащата на истинския Георги е бил миньор в Малко Търново. Моят баща също е бил миньор там“, споделя Милена Фучеджиева. Така реалността става по-интересна и от филм.

„Ягодова луна“ събра екип и звезден каст в ексклузивна среща (СНИМКИ)

Съпругата му също се казва по същия начин като героинята в сериала.

Когато Александър Сано научава, че героят му съществува от плът и кръв и е огнеборец, тръгва да го търси отсреща. Срещу дома, в който живее от 12 години. „Всеки ден от прозореца на спалнята ни виждам пожарната. Веднага отидох да си поговорим. И той, и колегите му са страхотни хора, на които ние дължим много като общество.“

В лицето на героя на Асен Блатечеки истинският Георги разпознава своите ментори в професията. „Когато започнах през 1999 г. доста пожарникари напуснаха. И старите не успяха да предадат опита си на новите. Това се усети силно в нашата система“.

И още едно странно съвпадение като на филм – оказва се, че къщата, която в сериала е дом на Георги, не е коя да е. Чак след началото на снимките сценаристът Елена Иванова разбира, че колегите й са избрали точно тази къща, в която баба й е живяла дълги години.

„Когато нямаме реално обяснение, си обясняваме нещата със съдба или с Господ. Казваш си: Гледай какво нещо е животът! Случват се и готини неща!“, категоричен е Александър Сано.

Не пропускайте “Ягодова луна” вторник вечер от 22.00 ч. по NOVA.
NOVA