/ Thinkstock/Getty Images
Не трябва да подценяваме разширените вени, предупреждава специалист
92486
Не трябва да подценяваме разширените вени, предупреждава специалист
  • Не трябва да подценяваме разширените вени, предупреждава специалист
Разширените вени винаги трябва да ни плашат, защото представляват част от едно много тежко заболяване. Над 65% от населението на България страда от хронична венозна болест, като една от разновидностите й се изразява именно в разширените вени.

Това е установило мащабно световно проучване, информира Дарик изпълнителният директор на Националната кардиологична болница в столицата проф. Марио Станкев.

"Разширените вени са част от едно много тежко заболяване - хронична венозна недостатъчност на долните крайници. Засяга млади хора, предимно жените, тъй като по време на бременността, поради хормоналния дисбаланс и притискането на тазовите вени от плода, се получава заболяването. Не са пощадени и възрастните хора", коментира професорът.

"В България се направиха много проучвания. Дружеството по съдова хирургия участва в едно от най-големите мащабните проучвания в света, което доказа, че у нас над 65% от населението страда от определен стадий на хронична венозна болест. Разширените вени са част от това заболяване. Но ако заболяването се хване в самото начало, то може да бъде моделирано и до известна степен стопирано. Но много често при нас пациентите идват в доста запуснали стадии на заболяването и тогава се налага лечение", поясни специалистът.

Медикът, който е един от най-добрите съдови хирурзи у нас, добави още, че ако може да открои проблем, свързан с повереното му лечебно заведение, то той се отнася до финансирането му от страна на здравната каса.

"Финансирането е в основата на проблема, който имаме, тъй като това е болница с голям потенциал, с 930 човека специалисти, с 330 функциониращи легла. Проблем е финансирането. Ние работим единствено със Здравната каса, нямаме частни пациенти. Финансирането, което получаваме от НЗОК, е около 98%. Лимитирането на дейността, което се налага поради дефицит на средства, лимитира и нашите възможности за развитие на болницата и за подобряване на материалното състояние, както на работещите в болницата, така и на сградния фонд. Но се справяме засега", обясни проф. Марио Станкев.