Кампания за детско правосъдие
Кампания за детско правосъдие / netinfo
Тя настоява за отмяна на Закона за борба срещу противообществените прояви, действащ от 1958 г. и закриване на изправителните интернати
Със специално събитие в София на 21 януари стартира кампанията на Национална мрежа за децата „За по-човечно детско правосъдие“. Тя настоява пред институциите за реформа в системата за детско правосъдие, отмяна на Закона за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните, действащ от 1958 г., закриване на поправителните интернати и въвеждане на съвременни и ефективни мерки за работа с децата извършители, включващи възстановително правосъдие и превантивна работа с тях.

Другата цел на кампанията е създаване на разбиране в обществото, че проблемните деца са деца в риск и най-често постъпките им са вик за помощ, тъй като те са били жертви на насилие, тормоз, неглижиране, живот в крайна бедност.

Всяка година над 10 000 деца в България са засегнати от 60-годишния Закон за борба срещу противообществените прояви. Някои от тези деца (които често нямат подкрепата на семейството си за излизане от трудната ситуация) са наказвани за прояви, за които в повечето случаи възрастните не търпят санкции: бягство от дома, скитничество, просия, кражба на хранителни продукти… Всъщност, децата, които попадат под ударите на закона, са изключително уязвими и на практика имат нужда от помощ, а са третирани като престъпници и са допълнително наказвани за тежката си съдба с налагане на неадекватни възпитателни мерки или настаняване в интернати, познати като поправителни домове. Така те не стават по-добри хора, а напротив –  често са жертви на насилие. Битовите и хигиенните условия са нечовешки, по-лоши от тези в затворите. В интернатите децата са лишени от качествено образование и адекватна медицинска грижа.

кампания за детско правосъдие
netinfo

„С кампанията “За по-човечно детско правосъдие” апелираме децата с проблемно поведение да да получават социална подкрепа от професионалисти и специализирани услуги така, че наистина да променят себе си и своя живот към по-добро. Защото всяко дете заслужава човешко отношение“ - коментира Георги Богданов, изпълнителен директор на Национална мрежа за децата. Той призова институциите и най-вече Министерството на правосъдието да дадат ход на реформата в системата на детското правосъдие, тъй като от повече от година има изработен нов законопроект, който е важно да влезе за обсъждане в Парламента. „Детството на тези 10 000 деца, които остарелият 60-годишен закон засяга, минава. Животът им не може да се върне назад. За тях всеки ден е важен и всеки ден без реформа в детското правосъдие е един ден по-малко детство“, допълни Георги Богданов.

кампания за детско правосъдие
netinfo

Началото на кампанията бе дадено в неделя, 21 януари, със специално събитие в Mall of Sofia на бул. „Стамболийски“, което събра граждани, родители, представители на граждански организации и професионалисти, работещи с деца.

По време на събитието бе представена игра, наречена „Не ме съди, човече“, която е метафора на сега действащия Закон за борба срещу противообществените прояви. Показано бе и видео със социален експеримент, който Национална мрежа за децата организира с участието на родители. То показва жестокостта на системата към „ничиите“ деца.

Вижте повече на www.endviolence.nmd.bg и www.nmd.bg
#НеМеСъдиЧовече
 
Медийни партньори на кампанията са:
НОВА телевизия, Нетинфо, БНТ, вестник Капитал, Дневник, Дир.бг, списание „Жената днес“, Bulgaria on Air, Dnes.bg, az-jenata.bg, az-deteto.bg, Момичетата от града, Майко мила, Мама Нинджа, Новите родители, Първите 7

Партньори за външна реклама:
JC Decaux, IDEA Comm и Метрополис Медия; Партньори за събитието в София: Mall of Sofia; Криейтив партньори на кампанията: Агенция „Реформа“