Национален център по обществено здраве и анализи организира конкурс за детска рисунка против тютюнопушенето

Национален център по обществено здраве и анализи организира конкурс за детска рисунка против тютюнопушенето
Национален център по обществено здраве и анализи организира конкурс за детска рисунка против тютюнопушенето / http://ncphp.government.bg

Националният център по обществено здраве и анализи съвместно с италианската Национална асоциация за борба с раковите заболявания (ANVOLT), за пореден път организира международен конкурс за детска рисунка против тютюнопушенето. Целта на конкурса е децата със своите рисунки да призоват родителите си да не пушат.

От 1 юни 2012 г. влезе в сила пълната забрана за тютюнопушене на закрити обществени места. Но за малките деца основният източник на тютюнев дим са родителите и останалите членове на семейството, които ги превръщат в пасивни пушачи. Единственият начин да бъдат защитени децата е 100% среда без тютюнев дим. Проучвания на Националния център по обществено здраве и анализи показват, че около 2/3 от децата в предучилищна и училищна възраст са пасивни пушачи с висок респираторен риск. Майките са най-отговорни за излагане на децата на тютюнев дим. Получава се ефект на натрупване - през бременността и ранната детска възраст. Тютюневият дим съдържа над 7000 отровни химични вещества, включително и 69 канцерогенни. Пасивното тютюнопушене повишава риска от недоносеност, синдром на внезапната детска смърт, инфекции на дихателните пътища, инфекции на средното ухо, бронхити и пневмонии, астма, алергии, менингококови инфекции, изоставане в растежа, нарушения в съня.

Право да участват в конкурса имат деца на възраст от 5 до 11 години от цялата страна.
Крайният срок за изпращане на рисунките е 2 май 2013г. в Националния център по обществено здраве и анализи - София, бул."Академик Иван Гешов"15. Голямата награда е екскурзия в Рим. Останалите отличени от журито малки художници ще получат предметни награди.

Журирането и определянето на рисунката победител в конкурса ще се състои на 8 май 2013г. в сградата на НЦОЗА. Председател на комисията е художникът Иван Яхнаджиев. В състава й влизат: представител на ANVOLT - представена от Фондация „България Младежка Превенция", художници, психолози, специалисти по промоция на здраве от НЦОЗА, МЗ, експерти от МОМН и МФВС. Според регламента, в комисията работи и детско жури от 3 деца (на възрастта на участниците) от училище с разширено изучаване на рисуване. Тези деца не участват със свои рисунки в конкурса. Резултатите от конкурса ще бъдат публикувани на сайта на НЦОЗА www.ncpha.government.bg.

Награждаването на победителите ще се извърши на церемония при представянето на изложба в Галерията за чуждестранно изкуство, от 11 часа на 17 май 2013 г.