Музеите отварят врати за Деня на храбростта
Музеите отварят врати за Деня на храбростта / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Със специална празнична програма Националният военноисторически музей (НВИМ) ще посрещне своите посетители в Деня на храбростта и Празника на Българската армия - 6 май, съобщиха от музея.

За първи път сред експонатите от външната експозиция на музея ще може да бъде разгледана фотоизложбата „Празникът на армията”, която представя воинските традиции за деня на Българската армия - кога, как се е отбелязвал и променял той през годините. Пана с архивни кадри от военни паради, запечатали тържествени моменти от 1885 г. до наши дни, ще разкажат за празника, носещ не само спомена за българската бойна слава, но и изразяващ надеждата за сигурно бъдеще.

Истински военен готвач ще допринесе за автентичното преживяване на посетителите, приготвяйки им в полеви условия емблематичната за войнишката кухня боб чорба (12.00 ч.).

За празничното настроение ще се погрижи и Представителният духов оркестър на Сухопътни войски, чиито музикални изпълнения ще звучат между 15.00 и 17.00 ч. Традиционно на 6 май НВИМ обявява Ден на отворени врати от 10.00 до 18.00 ч. за хронологичната и външната експозиция на музея, както и за временните изложби. Вход свободен е обявен и във филиалите на НВИМ - Военноморски музей - Варна, и Музей на авиацията- Пловдив.

На 6 май 2014 г. Гергьовден и Ден на Българската армия, вратите на Националния исторически музей (НИМ) ще бъдат празнично, широко и свободно отворени за посещение от 9.30 до 18.00 ч. Всички исторически и културни ценности, с които НИМ разполага, обновената експозиция на Зала 2 - „Античност” и прочутото напоследък златно съкровище от Дъбене в зала 1 ви очакват с цялото си великолепие. Само в този ден цените на голяма част от книгите на историческа тематика, които се продават в НИМ, ще бъдат намалени наполовина.

С тържествена церемония ще бъде отбелязан в община Ямбол - 6 май - Ден на храбростта и празник на Българската армия. Ритуалът по издигане на националното знаме ще започне в 11.00 ч. пред общината. В церемонията ще участват представителни блокове от ямболския гарнизон. В програмата е предвидено празнично слово на кмета Георги Славов, както и молебен за здраве. По традиция, празникът ще завърши с тържествен марш.

„Споделете с нас родовата памет” - под този надслов ще премине Денят на отворени врати в Музея на бойната слава, посветен на 6 май. Освен да разгледат богата експозиция на музея, посетителите могат да подарят за попълване на фонда снимки, документи или предмети от своята родова история. Музеят на бойната слава ще работи от 8.00 до 12.00 и от 14.00 до 18.00 ч. Въстановка на народния празник „Гергьовден” пък е изненадата, която Регионалният исторически музей и читалище „Пробуда” са подготвили за жителите и гостите на града по повод 6 май. Празникът започва от 17.30 ч. в Етнографския комплекс в кв. „Каргон”. При дъждовно време празникът ще се проведе в зрителната зала на читалище „Пробуда”.