лекари болница хирурзи
лекари болница хирурзи / / iStock/Getty Images
Започна тридневното обучение на преподаватели медици от УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" за работа с новите високотехнологични манекени симулатори, доставени в изпълнение на проекта "Подобряване на условията за лечение на спешните състояния". Това съобщи пресцентърът на Министерството на здравеопазването.

Университетската болница "Пирогов" е избрана за изпълнител на обучението, през което ще преминат близо 7000 служители на спешни отделения и на центровете за спешна помощ в страната, включително лекари, медицински сестри, акушерки, фелдшери и шофьори.


Първи уроци във ВМА за бъдещите военни лекари



За целта фирмата, която е доставчик на манекените, в рамките на три дни ще инструктира екипи от "Пирогов" за работа с 28-те високотехнологични медицински симулатори, купени по проекта. На преподавателите от болницата "Пирогов" е осигурен и пълен достъп в реално време до информационния масив на Централната медицинска библиотека към Медицинския университет в София.

Обученията на спешните екипи от страната ще започнат в края на месеца и ще са в десетте обучителни зали на Националния център за обучение и квалификация в системата за спешна медицинска помощ.

Проектът е финансиран от Европейския социален фонд чрез ОП "Развитие на човешките ресурси" (2014-2020 г.), а бенефициент е Министерството на здравеопазването. Той ще се изпълнява до 31 декември 2020 г., а общата му стойност е 7 000 000 лева.
БТА