Лондонският Тауър ще е сред застрашените обекти от световното културно наследство?
Лондонският Тауър ще е сред застрашените обекти от световното културно наследство? / netinfo
Организацията за образование, наука и култура към ООН (ЮНЕСКО) смята да внесе лондонския Тауър в списъка на обектите на световното наследство, които се намират под заплаха. Това пише британският вестник „Индипендънт”.

Изданието посочва, че плановете за развитие и застрояване на лондонското Сити предвиждат изграждането на няколко небостъргача в непосредствена близост до паметника, чиято история започва през ХІ век. Между тях са 306-метровата сграда “Отломка от стъкло”, която се строи близо до Темза и трябва да стане най-високата във Великобритания, а също и 200-метровата сграда “Минерва” и два небостъргача буквално на няколкостотин метра от самия Тауър.

Лондон вече бе посетен от специална комисия на ЮНЕСКО за съхраняване на световното културно наследство, която заедно с независими експерти “с голяма тревога” отбеляза заплахата за историческия паметник от новото застрояване и изрази “дълбоко съжаление”, че британското правителство не е отделило на този въпрос достатъчно внимание при утвърждаването на проекта.

До края януари британското министерство за културата, спорта и средствата за масова информация трябва да предостави на чиновниците на ЮНЕСКО необходимите уверения, че планираният строеж на сградите следва необходимите нормативи и няма да измени културния и визуалния ландшафт на местността около Тауър.

Прессекретарят на министерството вече обяви, че плановете за сградата “Отломка от стъкло” вече е невъзможно да бъдат променени, защото са минали всички фази на планирането и са получени необходимите разрешителни. “Отговорът ни на критиката (от страна на ЮНЕСКО) е, че имаме един от най-строгите механизми за контрол на градското планиране в света. И сме уверени, че няма да бъдем поставени в списъка на обектите, които се намират под заплаха”, каза той.

Страните се надяват на компромисно решение по проблема. В противен случай лондонският Тауър ще стане единственият паметник от списъка за световното наследство на ЮНЕСКО, който е заплашен в една от най-развитите държави в света. “Индипендънт” отбелязва, че окончателното решение на ЮНЕСКО ще бъде взето през юни.