/ / iStock/Getty Images
Що се отнася до хората, стареенето представлява дегенеративна промяна в съединителната и други тъкани на нашето тяло. След 28-годишна възраст производството на колаген при човек намалява и реално стартира процесът на стареене, който променя качеството на кожата и повечето органи.

Това разкрива Елена Тихомирова, лекар по диетология пред руската агенция Прайм. Тя разкри кои храни трябва да избягваме, за да забавим стареенето

Пет зелени зеленчука за хората над 50 години

Бързото стареене се ускорява от всички бързи въглехидрати, които рязко навлизат в кръвообращението и създават скокове на кръвната захар, категорична е Тихомирова. След тях се нареждат прекалено солените храни, които вкарват тъканите в състояние на подуване, както и сладкишите и алкохолът.

„Дори плодовете, които ядем в големи количества наведнъж, също ще провокират стареенето“, разкрива докторът.

Специалистът е изготвила и списък с продуктите, ускоряващи стареенето: Всякакви пасти и сладкиши, мармалад, захар, меда, конфитюри, вафли, сокове, осолена риба, зърнени закуски, кисели краставички и всякаква зимнина, приготвена с бяла захар.

Биолог: При COVID-19 тялото остарява с 10 години

Диетологът подчерта, че ако човек се храни редовно извън дома си, това ще се отрази и на здравето му, тъй като в повечето заведения са склонни да пресоляват храната.