Колко вредни са екраните за децата?
Колко вредни са екраните за децата? / Thinkstock/Getty Images

Как умните устройства (таблети, смартфони, компютри и телевизия) влияят на децата?
Американската педиатрична асоциация излезе с ревизирани данни за препоръката си за това колко време може най-малките да гледат телевизия. Досега ползването на такива устройства от деца под 2 години се смяташе за вредно и препоръката беше да се избягва напълно, допълва бТВ. Според последните данни възрастта се понижава до година и половина.

Според експертите достъпът до електронни устройства води до пристрастяване, проблеми с концентрацията и вниманието, нарушения в съня, влошено зрение.

Учени доказаха, че електронните устройства карат децата да затъпяват

Неврологът д-р Лъчезар Трайков обърна внимание, че в ранна възраст мозъкът се развива и не всички функции са завършени.

Психологът Валентин Стоилов допълни, че образът от телевизора или таблета се възприема по-лесно, докато книгите изискват въображение. Това е и причината да е по-привлекателен за малките:

„Времето пред компютъра може да бъде време, което да се прекара с родителите. Детето учи по-добре от контакта със себеподобните, отколкото с устройство, което му дава двуизмерен образ".

Компютърните игри, които играят по-големите деца, категорично не развиват мозъка. Това посочи д-р Трайков, цитирайки японско проучване. „Нито една игра не развива интелекта, само стратегическите игри ангажират челния дял и то - само по време на първата игра. Ние обиждаме мозъка си", допълни той.

Компютърният свят е един неуспешен заместител на реалния - когато дете е неадекватно социално и обект дори на агресия, то има нужда да компенсира и я намира във виртуалния свят, коментира д-р Стоилов.

Междувременно средната възраст на геймъра постоянно расте. Тя вече е 33 години, което означава, че след време и много възрастни ще се увличат по компютърните игри.