/ iStock/Getty Images
Животът на всяка жена може да се представи като танц на хормоните. Нивата на естрогените се повишават до около 35-годишна възраст, след което започват да спадат. Те се покачват и при бременност заедно с нивата на пролактина и прогестерона. Има промени в нивата им и от един меструален цикъл до друг. С настъпване на менопаузата, нивата на естрогените и прогестерона намаляват. Въпреки че тестостеронът се счита за мъжки полов хормон, всъщност жените синтесират три пъти по-голямо количество от него. По време на менопауза спада и неговото ниво, но в по-малка степен. Това нарушава отношението между женските полови хормони и мъжките полови хормони в лицето на тестостерона. Спада и нивото на мелатонина, който е хормонът на съня. Различните хормони имат различно влияние върху състоянието на жените, казва проф. Лилия Демиревска, част от екипа на Клиника по кардиология на ВМА.

Естрадиолът е един от женските полови хормони. Той повишава усвояванете на глюкоза и има противовъзпалителни и антиоксидантни ефекти. Естрогените са свързани с нивата на серотонин в мозъка.

Прогестеронът има успокояващ ефект върху тялото и мозъка.

Тестостеронът влияе на костна плътност, мускулна маса, настроение, енергия и сексуално желание. Промените в хормоните влияят върху всичко – от моделите на съня до сърдечно-съдовото здраве. Ниските нива на прогестерон и естрадиол причиняват проблеми със съня, тревожност и жената става склонна към депресивни разстройства. Ниските нива на тестостерон водят до умора, промени в настроението, когнитивни промени, понижена костна маса и мускулна сила. Нормалните нива на женските полови хормони имат предпазващ ефект относно сърдечно-съдовите заболявания. При настъпването на менопауза сърдечният риск бързо се изравнява с този на мъжете, което при повечето жени става след 55 годишна възраст. Понижаването на хормоните се последва от покачване на телесното тегло, влошаване на нивото на липидите в кръвта, неблагоприятни промени в съдовете, развитието на инсулинова резистентност и нарушения в съня.

Каква е ролята на нарушенията на съня за сърдечното здраве при жените?

При прехода от пременопауза към постменопауза тежестта на нарушенията на съня се повишава и по-често се наблюдава обструктивна сънна апнея. Нарушенията в съня са основно за сметка на нарушеното качество на съня с чести събуждания, а не на неговата продължителност. За проблемите със съня значение имат вазомоторните симптоми в предменопаузата (горещи вълни, нощно изпотяване, променена температурна чувствителност), психологични, културни, хормонални промени, съпътстващи заболявания, затлъстяване и редица психосоциални фактори. Нарушенията на съня водят до повишаване на артериалното налягане, повишаване на риска за развитие на затлъстяване, захарен диабет тип 2, които повишават сърдечно-съдовия риск. Завърта се един патологичен кръг, в който понижените нива на хормони водят до наднормено тегло и затлъстяване, които пък водят до нарушения в съня. Променя се регулирането на глада и контролът на импулсите за хранене. Настъпват негативни промени в настроението, които може да се проявят в повишен енергиен прием с повишена честота на хранене и нездравословно хранене. Тези нарушения водят до засилване на затлъстяването и до още по-силно нарушение на съня и т.н. При нарушен сън се повишават и нивата на „лошите липиди“, каквито са липопротеините с ниска плътност (LDL-холестерола). Развива се т.нар. висцерално затлъстяване, което означава затлъстяване на вътрешните органи (около сърцето, съдовете, черния дроб). То се определя чрез измерване на обиколката на талията.

При бременност лошият сън също може да доведе до влошаване на сърдечно-съдовото здраве, защото може да доведе до увеличаване на риска за развитие на артериална хипертония, метаболитен синдром и захарен диабет, т.нар. гестационна хипертония и гестационен диабет.

Какъв е начинът да се преодолеят тези нарушения в резултат на хормоните?

Най-лесното е да кажем, че ако се приемат женски полови хормони, този риск може да се понижи. За съжаление обаче това може да доведе до други сърдечно-съдови нарушения, каквито са повишената честота на тромбоемболии, коронарна артериална болест и някои карциноми. Естрогените може да имат благоприятни кардиометаболитни ефекти при по-млади жени, но и вредни ефекти при възрастни с подлежаща атеросклероза. Все пак се смята, че при ранна предизвиката менопауза след двустранна оофоректомия под 40-45-годишна възраст без използване на естрогенна терапия, сърдечно-съдовият риск е по-висок, отколкото при естествена менопауза. Именно тези жени са показани за хормонозаместителна терапия след оценка на риска за тромбоемболични усложнения.

Много по-важна е промяната в начина на живот със спиране на тютюнопушенето, намаление на телесното тегло при жени с наднормено тегло и затлъстяване, здравословно хранене (т.нар. средиземноморска диета), достатъчна физическа активност, казва още специалистът и допълва, че благоприятна роля може да имат и приложенията на различни техники на релаксация, повлияване на стреса, хигиена на съня.

При развитие на нарушения в липидите, затлъстяване и артериална хипертония, те трябва да се лекуват своевременно. Трябва активно да се търси обструктивна сънна апнея и да се лекува чрез приложението на специални устройства по време на сън. Безсънието също може да се повлияе чрез използване на антидепресанти. Ако се използват приспивателни, това трябва да е за много кратко време поради риска от привикване. Може да се изволзват и различни продукти с мелатонин, макар че в повечето случаи нямат ефект, пояснява проф. Демиревска.

Много важна е промяната в мотивацията и възприемането на различните хормонални промени в живота на жената като нещо нормално и да не се възприемат като стигма. Във всяка възраст жената може да бъде активна, хубава и здрава, ако се грижи достатъчно за себе си и гледа позитивно на себе си.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
ВМА