Как да обикнем и пазим египетския лешояд
Как да обикнем и пазим египетския лешояд / снимка: sxc.hu

Уникална компютърна игра ще образова децата у нас как да пазят застрашения от изчезване египетски лешояд. Играта е създадена от Българското дружество за защита на птиците по проект с финансиране от европейската програма Лайф Плюс. Тя  е достъпна абсолютно безплатно на интернет сайта на проекта „Помощ за египетския лешояд” - www.lifeneophron.eu, разказа пред Дарик Стоян Николов от дружеството за защита на птиците. По думите му основната цел на новата игра е да накара децата да обикнат египетския лешояд.

Играта „Животът на египетския лешояд” е уникална поради факта, че разказва за живота на един световно застрашен вид, който имаме късмета да наблюдаваме в нашата природа в България. На територията на страната има по-малко от 30 двойки египетски лешояди и всяка година те стават все по-малко, поради различни негативни фактори, които влияят на птиците.

За разлика от повечето игри, които децата ни могат да  намерят в интернет, и са свързани със стреляне, различни бойни стратегии и т.н., тази игра поражда едно любопитство в децата за живота на египетския лешояд. Самият герой е малко египетско лешоядче, което се излюпва в гнездото, и децата трябва да намерят стратегия, с която да оцелеят - да избягват опасна храна, да се крият от бракониери и неприятели, и всъщност играта е с природозащитна насоченост.

Египетският лешояд е най-сериозно застрашената граблива птица в Европа, обясни още Стоян Николов.

Видът е много интересен, защото е свързан с почитание още от древността. В древен Египет са го почитали, гнездял е в пирамидите, бил е птицата на Фараона, дори има изобразени йероглифи с неговия лик. Също така в много култури го почитат, например в някои мюсюлмански държави считат, че той е свещена птица, поради факта че се смята, че е спасила Мохамед в пустинята и е била благословена - сменила е цвета си, от кафява станала бяла. На турския го наричат „Бял баща”.

Това е една от малкото птици, които използват сечива - в Африка например счупва щраусови яйца с камъчета. Освен това е далечен емигрант - всяка година лешоядите пътуват до зимните си квартири в Африка, като изминават над 4000 км дотам и после обратно, така че са подложени на много препятствия по пътя. Всички тези фактори, взети заедно, създават много добър сюжет за такава природозащитна игра.

Играта ще има няколко нова. В момента сме пуснали само първото ниво, което е етапът от излюпването на лешоядчето до първия му полет. Следващите нива, които са в процес на разработване, ще представят други етапи от живота му - след като излети, то ще трябва да се пази от опасни електропреносни стълбове, от отровна храна. Последното ниво ще е изненада за почитателите на тази игра. То ще включва посещение на Черния континент, пътя обратно, така че това са причините, поради които избрахме лешояда за главен герой на играта.

Стоян Николов посочи, че всеки човек може да допринася за опазването на египетския лешояд по различен начин. Една от основните причини за смъртта на този вид е ненарочното отравяне, което е насочено към други животни. Например в съседна Гърция са останали едва осем двойки египетски лешояди, тъй като хората тровят нелегално дребния дивеч, а лешоядът попада случайно на отровата. Друг фактор са необезопасените електрически стълбове. Фермерите могат да допринасят като използват по-малко химия при обработването на земите, ловците, като не използват забранени от закона методи за борба с хищници, властите - като контролират прилагането на закона.   

Египетският лешояд е дългоживеещ вид - първите три години от живота си прекарва в Африка, на около 4-5 години започва да гнезди, в дивата природа живее около 30 и повече години, а в зоопарк може да живее и повече. В миналото този вид е живял по-дълго поради факта, че не е имало толкова фактори за преждевременната му смърт.