Централата на ЮНЕСКО в Париж, Франция
Централата на ЮНЕСКО в Париж, Франция / iStock/Getty Images
По инициатива на Българската академия на науките отбелязването на 150-годишнината на Академията е включено в програмата на ЮНЕСКО за 2019 година. По този повод фотоизложба на БАН в сградата на ЮНЕСКО в Париж представя пред международната общност дейността на Академията, съобщи пресцентърът на БАН.

Изложбата бе открита вчера в присъствието на посланици, българи, които живеят и работят във Франция и представители на научната общност. Домакини на събитието бяха посланикът на България във Франция и постоянен представител на България към ЮНЕСКО Ангел Чолаков и председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски. В официалната делегация на БАН за събитието са и председателят на Общото събрание на БАН проф. Евелина Славчева и главният научен секретар проф. Евдокия Пашева.

Радев: БАН е нашият национален капитал


Председателят на БАН представи дейността на Академията и нейната роля през всичките исторически периоди. Той говори за постиженията на българските учени в 150-годишната история на БАН и нейни актуални проекти.

В прочетения на откриването приветствен адрес от името на генералния директор на ЮНЕСКО г-жа Одри Азуле се казва, че отношенията между ЮНЕСКО с БАН имат дълга история. Много български учени са допринесли значително за дейностите на международната програма за фундаментални науки, междуправителствената програма "Информация за всички", програмата "Човек и биосфера", "Паметта на света" и международната програма за биоетика. Нашето сътрудничество е основано на общи усилия да задълбочим международния обмен в областта на науката, се отбелязва още в приветствието. ЮНЕСКО обяви 2021 г. за година на фундаменталните науки. Подчертава се важността на автономията както на изследователите, които имат свободата да следват своето интелектуално любопитство, така и автономията на институционално ниво.

Българската академия на науките чества 150 години от създаването си

До 24 октомври посетителите на изложбата в Париж ще могат да разгледат 25 платна, които разказват за историята и научните постижения на БАН.
БГНЕС