Истинско културно събитие – ново българско издателство
Истинско културно събитие – ново българско издателство / www.sxc.hu
Истинско културно събитие – ново българско издателство
36976
Истинско културно събитие – ново българско издателство
  • Истинско културно събитие – ново българско издателство

Във време на криза, при това не само финансова, а и криза на четенето, на 11 януари се роди ново българско издателство. То се казва PRO book и вече пусна на пазара бестселъра на Клайв Къслър "Преследването". Някои от следващите заглавия са на фентъзи книги и криминални романи. PRO book ще издава и съвременни български автори.

Новото издателство има за цел не просто да залива непрекъснато пазара с книги, а да представя само висококачествената литература - чужда и наша. Идеята е на година да се появяват около 15-20 заглавия. Планираните български засега са две. Режисьорът Съни Сънински започва своя поредица от романи, която нарича "Филми за четене". "Високо под земята" е името на първата книга и ще излезе през февруари.

Съни Сънински: Това е един мой опит да атакувам въображението на зрителя по линия на действието. Затова при писането съм търсил чисто кинематографичните прийоми. Гледайки книгата съм я писал, вървял съм по визията. Разликата тук е в кратките сцени, които започват или свършват почти изненадващо като монтаж, в паралелните действия, в динамичния диалог, в описанията на образите. Тъй като нямаше пари за правене на филми в тази криза, нито за правене на театър, реших да напиша една книга от тази поредица "Филми за четене", защото май това ни остава единственият вариант. Това, разбира се, е в кръга на шегата. От друга страна ми се струва, че това би могло да се превърне в интересна поредица, защото чрез формата исках да провокирам към размисъл.

Какъв е сюжетът във "Високо под земята"?


Съни Сънински:
Според мен любопитен, дотолкова доколкото касае част от нещо, с което аз станах много популярен - експозицията "България на длан". Метафората е, че именно тази България попада в различни ръце и с нея се случват различни неща. Това е книга, която преди всичко поглежда към прехода.

PRO book ще пусне и още една уникална книга - "Анини приказки" на Стефан Цанев. Томчето обаче ще е съвсем различно от това от 1976 година. Димитър Кабаков, отговорен редактор в издателството, обяснява: "Това е наистина книга, която до този момент не е виждала бял свят. Това е личният екземпляр на дъщерята на Стефан Цанев Ани, който й е нарисуван от бате Климбо, от Климент Денчев".

Още от интервюто с Димитър Кабаков можете да чуете в прикачения звуков файл.