Искат обществен фонд за репродуктивно здраве „Ин витро“
Искат обществен фонд за репродуктивно здраве „Ин витро“ / снимка: БГНЕС
Да се създаде обществен фонд за репродуктивно здраве „Ин витро“, поискаха три неправителствени организации, според които фондът трябва да разпределя средствата за програма „Ин витро“.

В петък парламентът е одобри 10 млн. лв. от бюджетния излишък да постъпят по тази програма в Министерство на здравеопазването. До този момент обаче не е оповестено как точно ще бъдат изразходвани тези средства. За това от фондация „Искам бебе“, Българската асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве, Българския форум на бизнес лидерите и Националният синдикат на одиторите в България към КНСБ настояват да се създаде този фонд, чийто надзорен съвет да разпределя изразходването на средствата.

Според Радина Велчева, председател на фондация „Искам бебе“ по данни от 2004 т. в България има 270 000 двойки с репродуктивни проблеми. „Повечето от тези хора са на възраст от 20 до 40 г. Над 50 процента от тях са с добро образование и престижни професии. Ако се разчита само на тези еднократни 10 млн. лв., все едно не сме направили нищо, тъй като средствата ще стигнат за извършването на около 20 000 процедури Ин витро“, каза още Радина Велчева. Според нея държавата трябва да финансира до три опита ин витро за всяка двойка с непродуктивни проблеми.

Д-р Георги Стаменов от Асоциацията по стерилитет и репродуктивно здраве заяви, че 10 млн. лв. трябва да бъдат заделяни ежегодно, а не да се разчита на излишъци. Той допълни, че фондът трябва да бъде създаден до края на 2008 г., за да може от март 2009 г. да се използват средствата от него.

Председателят на Българския форум на бизнес лидерите Мария Шишкова посочи в Македония, която не е член на Европейския съюз и има около 2 млн. души население, държавата финансира до три опита ин витро. Неправителствените организации се изпратили отворено писмо до президента, премиера и председателя на Народното събрание, в което искат по програма „Ин витро“ първоначалното финансиране да бъде не по-малко от 20 млн. лв. /БГНЕС/