И в България продават вещи на длъжника на търг пред блока
И в България продават вещи на длъжника на търг пред блока / netinfo

Новият Гражданско-процесуален кодекс, който влезе в сила от 1 март, позволява продажба пред блока чрез явен търг на вещи на длъжника, описани от съдебен изпълнител. Засега няма осъществен подобен търг в Пловдив, но всеки момент може да бъде насрочен, заяви Мариана Обретенова, член на Управителния съвет на Камарата на частните съдебни изпълнители.

Новост в призоваването на длъжника, когато не може да бъде намерен на посочения по делото адрес и не се намери лице, което е съгласно да получи съобщението, е уведомлението да се залепва на вратата на жилището или на пощенската кутия. А когато няма достъп до тях, стикерът с уведомлението се залепва на входна врата или на видно място, което означава и на електрически стълб.

Търговете на недвижимо имущество вече се извършват в съдебна зала на Районен съд, която се ангажира и от частни, и от държавни съдебни изпълнители с предварително записване на час. Частните съдебни изпълнители няма да плащат наем за държавната зала, каквито опасения имаше преди Нова година.

Други новини от Пловдив