Художници гориха произведения на изкуството в протестна акция
Художници гориха произведения на изкуството в протестна акция / netinfo

Около 20 произведения на изкуството, дело на великотърновски художници, бяха изгорени в протестна акция в подкрепа на директора на Музея за съвременно изкуство в италианския град Касория Антонио Манфреди.

Нестандартният бунт е в знак на солидарност с този на италианския творец, насочен срещу липсата на обществена и държавна закрила за изкуството. Той се превърна в световна новина, след като получи подкрепа от художници в цяла Европа.

Акцията във Велико Търново се организира от арт група "Дупини" и се състоя пред Художествената галерия "Борис Денев", където на импровизирана клада бяха изгорени картини и пластики, предоставени от великотърновски художници. Сред тях бяха живописни платна и пластики, направени от Румен Димитров-Попа, Цвети Максимова, Румен Рачков - Дървесния, Катерина Милушева, Милен Джановски, Милко Божков, Константин Денев, Трифон Калфов, Дамян Бумбалов, Николина Джановска, Стефан Петков, Кристиян Лапчев, Росен Кръстев, Атанас Тотляков, Валентина Радева - Лапчева, Маргарита Рачкова, Георги Минчев.

Началото на акцията бе дадено с изгарянето на фотографска творба на самия Антонио Манфреди, който е участвал в пленер на арт група „Дупини" през 2006 г. и която авторът с лично съгласие е предоставил за изгаряне за целите на протеста.

Концептуално акцията завърши със събиране на пепелта от унищожените произведения на изкуството и изпращането й в Музея за съвременно изкуство в Касория. Самите творци признаха, че им е било много трудно да се разделят със своите произведения, но го правят само в името на изкуството.

Според запознати стойността на унищожените картини във Велико Търново възлиза на хиляди евро.

Други новини от Велико Търново