Хирошима отбелязва 67-ата годишнина от атомната бомбардировка
Хирошима отбелязва 67-ата годишнина от атомната бомбардировка / снимка: Reuters

Хирошима отбеляза 67-ата годишнина от първата атомна бомбардировка в света с призив за премахване на ядрените арсенали, предаде Асошиейтед прес.

Около 50 000 души се събраха в Парка на мира в Хирошима близо до епицентъра на атомния взрив, който през 1945 година унищожава по-голямата част от града и убива близо 140 000 души.

Премиерът Йошихико Нода заяви, че Япония е длъжна да напомня за преживяното на бъдещите поколения, за да не бъдат забравени поуките от Хирошима, пише БТА. Кметът Кадзуми Мацуи подчерта, че Япония трябва да оглави усилията за разоръжаване и добави, че инцидентът във Фукушима миналата година е показал опасностите от ядрените технологии, дори когато са за мирни цели.

На възпоменателната церемония присъства и Клифтън Труман Даниъл, внук на президента Хари Труман, издал заповедта за атомните атаки през 1945 година срещу Хирошима на 6 август и Нагасаки три дни по-късно. След атаките Япония обявява капитулацията си във Втората световна война.

В днешната церемония в Хирошима участва и Джейкъб Бесър, чиято дядо Ари Бесър е единственият човек, участвал и в двете бомбардировки на Хирошима и Нагасаки като оператор на радар.

На пресконференцията след възпоменателната церемония внукът на Труман отказа да отговаря на въпроса дали смята за правилно решението на дядо си. В разпространено по-рано изявление 55-годишният Клифтън Труман Даниъл казва, че той е трето поколение след тези събития, но че сега смята за своя отговорност да не позволява ново използване на атомно оръжие. В изявлението на Даниъл, цитирано от японската агенция Киодо, се обяснява, че той е решил да посети Хирошима и Нагасаки, защото искал да узнае какви са последиците от решението на дядо му, което било част от усилията му да помага за освобождаването на света от ядрените оръжия.

Преди две години правителството на САЩ изпрати за пръв път изпрати свой представител на възпоменателните церемонии за атомните бомбардировки в Япония. Днес на събитието в Хирошима присъства американският посланик Джон Рус, посочва АП.