Гражданска организация срещу посрещането на Путин у нас
Гражданска организация срещу посрещането на Путин у нас / снимкa: Sofia Photo Agency

Представители на гражданската инициатива "Справедливост" не са съгласни в България да се устройва пищно посрещане на руския президент Владимир Путин. Сред аргументите на организацията са, че Русия и сега представлява най-голямата заплаха за сигурността и суверенитета на България.

От организацията посочиха, че в страната от 2004 г. е регистрирано сдружение с нестопанска цел "Боевая дружба", което според тях е паравоенна организация - подразделение на руското военно сдружение "Бойна слава".

Междувременно от Асоциацията на свободното слово “Анна Политковская” поискаха площадът между Дома на Москва в София и паметника на Иван Вазов да носи името на убитата руска журналистка. В законовия 24-часов срок не е постъпила каквато и да е санкция, съгласно Закона за събранията, митингите и манифестациите, след като на 11 януари във Виртуалното деловодство на Столична община е подадено писмено уведомление за планиране на мероприятия по време на посещението на руския президент, съобщи председателят на Асоциацията Петър Пенчев.

Първото събиране е на 17 януари от 12 ч до 15 ч на “Орлов мост” – при старата трамвайна линия под надслов "Стига съветско робство". На 18 януари от 10 до 11 ч в църквата “Света София” ще се проведе панихида в памет на журналистката.