/ iStock/Getty Images
Редовната физическа активност може да увеличи ефективността от ваксината срещу COVID-19 - колкото по-голямо е натоварването, толкова нараства и нивото на защита, съобщи ЮПИ.
 
Имунизация срещу SARS-CoV-2 намалява риска от хоспитализация с 60 процента при напълно ваксинираните възрастни хора в категорията с ниска физическа активност, включена в изследването.

593 нови случая на COVID-19 у нас

В групите със средна и висока физическа активност ваксината срещу COVID-19 е намалила този риск съответно със 72 процента и 86 процента, установиха южноафрикански учени.

Водещ автор на изследването е Шърли Коли, главен актюер по здравни анализи в компанията "Дискавъри хелт", която предоставя административни и управленски услуги на над 3,3 милиона души в Йоханесбург.

В проучването са разгледани данни за близо 200 000 здравни работници на възраст над 18 години, които са носели фитнес тракери. Участниците са били разпределени в категория за физическа активност въз основа на средните им месечни нива на движение през двете години преди началото на проучването.

Европейската агенция по лекарствата препоръчва одобрение на COVID ваксини за бебета

Хората, занимаващи се с по-малко от 60 минути физически дейности седмично, са поставени в групата с ниска активност. В тази с умерена попадат лица, извършващи от 60 до 149 минути физически дейности с поне средна интензивност в рамките на седем дни, а в групата на високата активност - участници, чието натоварване е най-малко 150 минути седмично.
БТА