/ ThinkStock/Getty Images
Феноменът Висоцки
96008
Феноменът Висоцки
  • Феноменът Висоцки
80 години от рождението на руския поет, певец и актьор Владимир Висоцки се навършват днес. Поет с китара, харизматичен бохем, отричан, но и много обичан, той оставя ярка следа в изкуството.

Висоцки е сред тримата кумири на руснаците за 20-ти век, редом с космонавта Юрий Гагарин и маршала на Съветския съюз Георгий Жуков, сочат резултатите от допитване на Общоруския център за изучаване на общественото мнение.

20 години руснаците не сменят своите кумири - Гагарин, Висоцки и Жуков

В интервю за Дарик актьорът и режисьор Вениамин Смехов, популярен най-вече с ролята си на Атос във филма „Тримата мускетари”, определя Висоцки като поетически феномен. Двамата са били част от трупата на театъра на „Таганка“ в златните му години.

Смехов е и автор на книги за Висоцки, създадени по записките, които си е водил от преди повече от 40 години. Там разказва и за първото турне на театъра на „Таганка“ у нас през 1975 година.

"Записал съм една история от Велико Търново или Варна. При нас в гримьорната дойде една симпатична жена с момченце - може би 8-годишно. Тя каза, че от 5-годишно се увлича по песните на Висоцки. Искаше, ако го срещне, да му изпее негова песен. На Володя му беше много приятно. Когато момчето запя "На братските могили не слагат кръстове", в моите очи се появи сълза, а Висоцки се смееше и се радваше", спомня си Смехов.

Той изтъкна, че Висоцки продължава да живее в паметта на хората и духовното му присъствие все още се усеща - из цяла Русия има негови паметници, годишнината от рождението му се честват в Америка, Австралия, Сингапур, а езиковедите анализират неговата реч и се стараят да я разгадаят.