Над 50 000 дръвчета ще бъдат засадени из цяла България в рамките на Национална залесителна кампания - пролет 2017, организирана от инициативата „Когато станем 100 000 ще посадим гора“ (www.gorata.bg). Кампанията ще продължи през март и април и ще включва десет акции, в близост до някои от най-големите градове у нас - Пловдив, Пазарджик, Велико Търново, Габрово, Варна, Добрич, Разград, Шумен и София, както и множество училища и градини в цялата страна. С това засадените от инициативата дървета ще надминат 220 000.


Нова Броудкастинг Груп подкрепя инициативата, организирана от www.gorata.bg. Това е част от цялостната стратегия на медията за показването и популяризирането на добрите примери за грижа и опазване на околната среда сред децата и младите хора в България, както и за трайното подобряване на живота и създаване на перспективи за по-сигурно бъдеще на българските децата. 

залесителна кампания
организатори

За трети пореден път над 30 000 дръвчета ще бъдат подарени на над 300 училища и детски градини от цялата страна. Така хиляди деца от България ще могат да изживеят радостта от засаждането на дърво, както и да направят средата, в която учат и живеят, по-уютна и по-красива. Тези деца ще израснат по-отговорни към природата, обществото и себе си, убедени са организаторите.


Стартът на кампанията беше даден тази събота край Велико Търново, в близост до село Вонеща вода. "3300 дръвчета ще засадим днес. По-голямата част от тях са церове, което е вид дъб, който живее 400-500 години и това е прекрасно, защото ще ни надживеят и ще оставим нещо след нас”, разказа инициаторът на кампанията Никола Рахнев.
Мястото за залесяване не е подбрано случайно - в местността има ерозийни проблеми и гората е пострадала от вредители, което е наложило изсичането на част от дърветата.

залесителна кампания
организатори

Над 20 000 дървета ще бъдат засадени в рамките на десет масови залесявания на територията на цялата страна в периода 18 март - 9 април. Най-големите от тях предвиждат фиданките да оформят нови гори край Пловдив, Велико Търново (25 март), Варна (26 март), Разград и Шумен (1 април) София (1, 2, 8 и 9 април). Всички са добре дошли да последват първата част от народната мъдрост, която гласи, че „всеки човек в живота си трябва да засади поне едно дърво, да построи къща и да отгледа дете", призовават организаторите.

залесителна кампания
организатори

Всяко от регионалните събития ще се отличава със своя отделна съпровождаща програма. Така например някои от залесяванията ще бъдат съпътствани от музикални изпълнения на гайди и тъпани. Други пък ще са придружени от танцова програма, включително с изпълнения на професионални ансамбли. Едно от залесяванията край София пък ще изненада с концерт на акустично пиано. За всички мероприятия са предвидени подаръци за децата.

залесителна кампания
организатори

Организаторите сърдечно канят всеки желаещ да посади дърво и осигуряват фиданки и инструменти. До 5 години инициативата си е поставила амбициозната цел да засади 1 милион дървета в цялата страна и приканва „Включете се и Вие - ние заедно правим света, в който живеем!“