Демонстрираха уникална система за проследяване на царски орли
Демонстрираха уникална система за проследяване на царски орли / LIFE+

Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) завърши подготовката на уникална за страната система за проследяване на царския орел в България. Интерактивната система за наблюдение стана факт след като преди няколко месеца на 7 млади царски орела бяха монтирани специални сателитни предаватели от най-ново поколение, които предоставят изключително ценна информация за движението на орлите и за заплахите, пред които са изправени птиците.

Поставянето на GPS предавателите и свързването им със сателитна система е първото по рода си, извършено у нас. То беше осъществено с помощта на експерти от партньорските организации по проекта от Англия и Унгария. Маркирането на птиците е част от проекта на ЕС LIFE+ „Опазване на царския орел и ловния сокол в ключовите за тях места от Натура 2000 в България". Той е първия LIFE+ проект в България, продължаващ от началото на 2009 г. до края на 2013 г.

Сателитната система позволява всеки от нас да проследи движението на младите орли и да научи повече за тях и за начина им на живот.

„Системата за телеметрия е част от програмата на БДЗП за сателитно проследяване на млади царски орли и се използва за първи път в България", разказа ръководителят на LIFE+ проекта Светослав Спасов. „Предавателите ни дават изключително ценна информация за движенията на птиците, за местата, които те посещават или временно обитават. Установихме например две нови места, които са изключително важни за младите орли - те се събират там на големи групи преди да създадат двойка. Това са нещо като училища, където птиците придобиват повече опит и общуват интензивно помежду си. Едно от тези места е близо до столицата на Турция, Анкара, а другото - до град Чорлу в Европейска Турция", допълни Светослав Спасов.