/ Thinkstock/Getty Images
Да помогнем на Даниел да продължи живота си след трансплантация на бял дроб
97393
Да помогнем на Даниел да продължи живота си след трансплантация на бял дроб
  • Да помогнем на Даниел да продължи живота си след трансплантация на бял дроб
46-годишен мъж се нуждае от над 6000 лева, за да продължи терапията си след трансплантация на бял дроб. Оказва се, че здравното министерство заплаща самата операция, но не и разходите за изследвания и рехабилитация в следващите три месеца, разказа пред Дарик съпругата на пациента Ваня Петкова.
 
През 2017 г. лекарите установяват, че единственият шанс за живот на Даниел е трансплантация на бял дроб. Включват го в организацията за обмен на органи „Евротрансплант”, с която страната ни е сътрудник, разказа Петкова.

„Една година чакахме, на 14 май се обадиха, че има донор за него, попитаха в какво състояние е. С медицински самолет и с голямата ни дъщеря замина за Виена. Трансплантацията е продължила около 8-9 часа. Вчера се чух с него, вече е в съзнание. Всичко е минало успешно“, сподели Ваня.
 
От този момент обаче разходите вече са за сметка на семейството.
 
„Трансплантацията и лечението е покрито от министерството на здравеопазването и комисията за лечение в чужбина. Но там трябва да има придружител  с него, а и след като го изпишат от болницата, той трябва да има жилище, където да пребивава, защото всеки ден трябва да ходи до болницата на рехабилитация. Но наемите са непосилни за нас - между 1500-1800 евро за апартамент около 50 кв.м. А той не може да е с други хора, например в хостел, защото не трябва да има досег с инфекции. Не трябва да се вози на обществен транспорт“, сподели още съпругата на Даниел и апелира за помощ.

Желаещите да помогнат, могат да намерят повече информация на Facebook страницата „Въздух за Даниел”, създадена от близките му.