Да има ново СБЖ реши Осмата световна среща на българските медии
Да има ново СБЖ реши Осмата световна среща на българските медии / снимки: DarikNews.bg, Радка Минчева

Със съгласие за създаване на нова гилдийна организация на журналистите завърши Осмата световна среща на българските медии, която се проведе в Букурещ. Участниците във форума се обединиха около идеята, че е необходима нова организация, която да защитава правата на българските репортери, като не изключиха и варианта от възобновяване и „почистване на Авгиевите обори” в Съюза на българските журналисти, който по думите на генералния директор на БТА Максим Минчев е залинял.

Минчев пое ангажимент от името на медията да организира през септември в провинцията в България или в съседна държава нов форум, посветен на свободата на словото. Идеята възникна по време на дискусиите на срещата в румънската столица.

Тя се организира от БТА и Асоциацията на българските медии по света. В нея участваха над 150 представители на български средства за масова информация, на бизнеса, телевизионни продуценти, депутати, кметове, от поканените отсъстваше единствено представител на Агенцията за българите в чужбина. В края на срещата стана ясно, че освен двете решения от нея ще излезе и албум с шаржове на участниците. Творбите рисува художникът Румен Статков по време на заседанията от форума „Медиите - между глобалното и регионалното”.